Hlavní obsah

Steaky a dvě celá jehňata pro nároďák. Reprezentace má dva nečekané Otesánky

Praha

Podstrojuje chlapcům, jak se dá. Vstává brzy ráno, spát chodí pozdě večer, je nedílnou součástí realizačního týmu fotbalové reprezentace. „Mám radost, když lidem chutná. Na druhou stranu se nedá zavděčit vždycky všem. V týmu je přes čtyřicet lidí a každý má jiné chutě,“ usmívá se kuchař Rudolf Juriga. Důležitou roli hraje při venkovních zápasech, i v zahraničí mají hráči navařeno podle obvyklého standardu.

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Kuchař Rudolf Juriga už má všechno nachystáno...

Článek

Je tak trochu pamětník. V reprezentaci zažil trenéry Pavla Vrbu, Karla Jarolíma i současného kouče Jaroslava Šilhavého. V přístupu k stravování se podle kuchaře příliš neliší.

„Každý trenér je trochu jiný, ale nic přehnaného. Na jídelníčku se vždycky domluvím s doktorem Petrem Krejčím. Kluci pak mají na výběr ze tří hlavních jídel a k tomu různé saláty, předkrmy, přílohy... Každý si vybere, co mu chutná a co mu vyhovuje," líčí Rudolf Juriga v rozhovoru pro fotbal.cz.

Pokud jde o stravování, hráči jsou profesionálové, kteří vědí, co si mohou dovolit.

„Musíme tedy připravit dostatečně širokou nabídku, aby byl každý spokojený. V týmu nejsou jen hráči, ale i členové realizačního týmu. A ti nemusí jíst každý den ryby nebo bílé maso. To znamená, že občas udělám třeba i nějakou omáčku, ale to si hráči samozřejmě neberou," popisuje kuchař.

Vedou kuřecí směsi, těstoviny a steaky

Často se ho ptají, co je pro hráče nejoblíbenější jídlo.

„Kluci mají rádi různé kuřecí směsi, těstoviny a steaky, které kombinují se saláty."

A kdo je největší jedlík? Pletl by se, kdo by hádal brankáře, urostlé obránce či vysoké útočníky...

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Chlapci, máte prostřeno... Kuchař národního týmu Rudolf Juriga v jídelně bruselského hotelu.

„Hráči jedí dost, ale dietně, takže hlavně saláty a podobně. Je to logické, protože při sportovním výkonu energii spotřebují, tak ani nemůžou jíst málo nebo špatně. Jídlo je pro ně základ. No a z realizačního týmu nejvíc chutná kondičnímu trenérovi Pavlu Čvančarovi a videotechnikovi Luďku Bernátovi. Mám radost, když mi jídlo pochválí," usmívá se Juriga.

V Číně si pomáhali s Velšanem

Když reprezentace odlétá na zahraniční zápasy, kuchař vyráží vždy den dopředu, aby se ujistil, že je všechno v pořádku. A když tým dorazí na místo, je už jídlo připravené.

„Kde jsme museli trošku improvizovat? Třeba loni v Kosovu jsem měl objednané jehněčí kotlety, ale donesli mi dvě celá jehňata. Holt tam jsou takhle zvyklí, tak jsem místo kotlet udělal něco jiného. No, a legrace byla třeba na turnaji v Číně..." vzpomíná.

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Chlapci, ještě vám načechrám špagety...

V Asii neměl snadnou práci. „V kuchyni jsme si pomáhali s kuchařem velšské reprezentace. My měli něco, oni měli něco... Protože místní kuchaři byli zvyklí na něco jiného než u nás. A taky tam byla docela těžká domluva, protože nikdo nemluvil anglicky ani německy," vypravuje kuchař.

„A v kuchyni byl čtyřiadvacet hodin denně hygienik, který odebíral vzorky všech jídel. Jasně, jsou zvyklí na úplně něco jiného, na jinou kulturu i jídlo, tak s tím musíme počítat a musíme se s tím vypořádat. Proto taky cestuju všude s týmem - aby dostal, na co je zvyklý," poukazuje Juriga.

Reklama