Hlavní obsah

Tlak cítím pořád, říká Šilhavý. Nejsme zákeřný národ, reaguje na motivaci Faeřanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Faerských ostrovech už trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý potkal pár českých fanoušků, kteří u něj vyzvídali sestavu pro sobotní zápas kvalifikace o mistrovství Evropy. „Je daná,“ usmál se reprezentační kouč. Na stadionu Tórsvøllur čeká na jeho partu odhodlaný soupeř, kterého požene i pětadvacet let stará a bolavá vzpomínka na porážku s českým týmem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Článek

Tórshavn (od našeho zpravodaje) - Tlak cítí pořád, zároveň ví, že národní tým nutně potřebuje napravit poslední remízu v Moldavsku. „Zápas na Faerských ostrovech musíme zvládnout," burcoval Šilhavý.

Co od utkání očekáváte?

Víme, že Faeřané jsou silnější doma než venku, potrápili tu nejednoho favorita. Může to být umělou trávou, prostředím, fanoušky, každopádně je to tady žene dopředu. Nemyslíme si, že Faery jsou slabým týmem a že si s nimi lehce poradíme. Chceme jednoznačně vyhrát, ale plně respektujeme jejich kvalitu. Podle toho se připravujeme.

PŘÍMÁK KADEŘÁBEKVideo: Sport.cz

Co jste si vzal z posledního zápasu v Moldavsku, kde jste remizovali 0:0?

Debatovali jsme o tom i s klukama, vyhodnotili jsme to. Chtěli jsme pokračovat jako v zápase s Polskem, stal se ale opak. I čísla byla obrácená, Moldavané dobře bránili, terén nám ztěžoval kombinaci. Nedokázali jsme je otevřít, byť šance jsme měli. Ale mělo jich být mnohem víc. I jednotlivé výkony nebyly ideální, ztratili jsme tam dva body. Zápas tady musíme zvládnout.

Hodně se mluvilo o tom, že se tu bude hrát na umělé trávě. Nemůže to být oproti utkání v Moldavsku, kde balon hodně skákal, nakonec výhoda?

Není to úplně normální, velké zápasy se na tomto povrchu moc nehrají. Ale pro obě mužstva to bude stejné, záleží na tom, jestli bude pršet, jak umělku případně pokropí, jak bude míč jezdit. Ale je pravda, že tráva je rovná a nemělo by to skákat. Ovšem když je ten trávník suchý, drhne. Nechceme se na to ale vymlouvat, víme o tom.

Cítíte po ztrátě v Moldavsku větší tlak na úspěch?

Body musíme získávat doma i venku, v každém zápase hrajeme o tři body, které potřebujeme. V závěrečném účtování budou mít všechny stejnou hodnotu, ať už budou ze zápasů s Polskem, nebo s Faerskými ostrovy. Tlak cítím pořád. Kvalifikace byla rozjetá výborně, druhý zápas jsme trochu pokazili, teď to chceme vrátit zpátky. Nervozita je zdravá.

Řada ofenzivních hráčů má solidní formu. Vyrukujete na soupeře s útočnou sestavou?

Chceme vyhrát, cítím z kluků energii. Jedna věc je pocit, druhá výkon na hřišti. Věřím, že ať nastoupí kdykoliv, podá svůj stoprocentní výkon a přispěje k výsledku. Sestava už je daná.

Problematické přistání na Faerských ostrovech. Tomáš Souček se nebojí, z koho si ale kvůli tomu utahuje?Video: Sport.cz

Jak daleko do ní má Václav Černý, jenž válí v nizozemském Twente?

Jak už jsem řekl, z týmu cítíme odhodlání, zdravé sebevědomí. Do toho zapadá i Vašek. Nechci balamutit, má do ní blízko.

Na Faerských ostrovech se hodně vzpomíná na poslední zápas, který tu hrála česká reprezentace a vyhrála v roce 1998 gólem Vladimíra Šmicra. Podle místních neregulérním a zvyšuje to jejich motivaci. Jak to vnímáte?

Stalo se to, vzpomínali jsme na to. (Lékař) Petr Krejčí to pamatuje, skoro to neviděl. Vysvětloval mi, že soupeř zůstal ležet, domácí měli balon, nezakopli ho a my ho získali a dali gól. Nechci to soudit. Mrzí mě, jestli jsme je nahněvali, ale určitě nejsme zákeřný národ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články