Hlavní obsah

Faerské ostrovy žijí fotbalem. Každý je tu do něj blázen, říká trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Faerské ostrovy, kde se v sobotu představí česká fotbalová reprezentace v rámci kvalifikace o EURO, jsou fotbalovou zemí. Nevěříte? „Každý je tu do fotbalu blázen. Ve škole ho hraje sto nebo devadesát devět procent dětí, dospělých sedmdesát nebo osmdesát procent,“ vykládal pro stanici DW jeden z předních místních trenérů Bill McLeod Jacobsen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mojmír Chytil v zakončení během duelu proti Faerským ostrovům.

Článek

Tórshavn (od našeho zpravodaje) - Země, kde žije více ovcí (80 tisíc) než lidí (52 tisíc), se nechlubí jen kouzelnou přírodou. Když projíždíte působivou krajinou, sem tam zahlédnete hřiště. A na něm hemžení. „Fotbal tu znamená všechno, protože v malých vesnicích nemáte moc jiných možností co dělat," podotkl zřejmě nejslavnější zdejší hráč Jóan Símun Edmundsson, jenž si dokonce zahrál německou bundesligu v barvách Bielefeldu a momentálně působí v belgickém Beverenu.

Faerské ostrovy disponují více než dvě desítkami stadionů. „A máme plno dalších hřišť," dosvědčil Jacobsen, podle kterého může za popularitu fotbalu i národní mužstvo. Když hrají Edmundsson a spol., život na ostrovech a ostrůvcích v severním Atlantském oceánu se zastaví. „Když je pět tisíc lidí na stadionu, je to desetina našeho národa. To je světový unikát," usmál se Jacobsen. Lidé tu také hltají anglickou Premier League.

Musíte počítat se zvláštnostmi. To, že se hraje na umělce, není na severu Evropy už nic výjimečného. Vítr už bývá ostřejší, v lize existuje dokonce pravidlo, že když hodně fouká, může spoluhráč střelci při penaltě přidržet míč rukama, aby se neodkutálel.

Umělka? Byl jsem na ní naposledy, když jsem hrál ještě za Slavii, přiznává Jiří PavlenkaVideo: Sport.cz, FAČR

„Někdy je problém připravit trénink. Sotva něco nachystáte, může přijít silný poryv a vše sfouknout," řekl pro fifa.com německý hráč a trenér Kevin Schindler, který v zemi do ledna 2022 působil. Často prší, zhruba tři sta dní v roce. Někdy zahalí Faerské ostrovy mlha. „Hráčům to ale nevadí. Ve větru nebo jakémkoliv počasí vždy na trénink přijdou," vyzdvihl Schindler zápal Faeřanů.

Výraznější úspěch, který by představoval postup na mistrovství světa nebo Evropy, ale zatím zůstává vzdáleným snem. Nicméně seniorská reprezentace se v Lize národů dostala do úrovně C, kde se udržela a porazila třeba Turecko. Jednadvacítka před dvěma lety slavně remizovala v kvalifikaci s Francií, za kterou hrál například současný záložník Realu Madrid Eduardo Camavinga.

Jsou to signály růstu, nebo jen záchvěvy? I faerské týmy v evropských pohárech čekají na průlom, končívají v předkolech. „Přeji všem klubům to nejlepší. Jen nevím, pokud by se dostal některý z klubů do skupiny v pohárech, jestli by to nepřineslo nevýhodu pro ostatní. Jeden by měl peníze, ostatní ne. Mohlo by to změnit ligu. Pořád máme málo hráčů a potřebujeme je rozvíjet," usoudil místní novinář Tróndur Arge v jednom podcastu.

Reklama