Hlavní obsah

Vydra si o nominaci sám řekl, a proto ho trenér na přípravu s Rakušany mezi hráče z ligy povolal

Praha
Aktualizováno

Slovo dodržel. Pro červnový přípravný duel s Rakouskem povolal trenér Pavel Vrba do reprezentačního výběru skutečně jen hráče z české ligy. S jedinou výjimkou, kterou představuje Matěj Vydra z West Bromwich Albion. Gólman Marek Štěch se už totiž za legionáře považovat nedá, neboť jeho návrat z ostrovů do pražské Sparty se už stal realitou. „Vydra sám požádal, abych ho do nominace zařadil a já mu vyhověl pod podmínkou, že bude trénovat s Jihlavou,“ vysvětlil Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Matěj Vydra je jediným legionářem v nominaci na zápas s rakouskem.

Článek

Dva dosavadní přípravné duely pod Vrbovým vedením skončily shodnou remízou 2:2, na třetí pokus už chce 3. června v Olomouci trenér s národním týmem samozřejmě vyhrát.

„Věřím, že konečně zvítězíme a fanoušci budou spokojeni i s výsledkem," přitakal trenér, který se bude s národním týmem vracet domů na Hanou a na návrat je pochopitelně náramně natěšen.

A nic na tom nemění, že na Rakousko poskládal tým z hráčů tuzemské ligy, mezi nimiž figurují čtyři úplní nováčci, kteří nemají na kontě ani jeden start.

Nováčkové trenéra přesvědčili

„Fleišman, Hejda a Kopic se prosazují v české lize a svými výkony na jaře si o nominaci řekli. Samozřejmě jsme vycházeli i z toho, na jaké místo v sestavě jsme hráče potřebovali, protože nějakou představu o ose týmu po zápasech s Nory a Finy už máme," glosoval svůj výběr Vrba.

Čtvrtým novicem v jeho výběru je brankář Štěch, jenž se vrací z ostrovů do Sparty. V nominaci byl už před zápasem ve Finsku, kde se ale do brány nedostal, od trenéra však má slib, že si v Olomouci proti Rakousku zachytá.

„Nepředpokládám, že by trio nováčků nastoupilo v základní sestavě, ale na hřišti se objeví a příležitost dostanou," potvrdil Vrba, že i Fleišmanovi, Hejdovi a Kopicovi příležitost dá. A nikoli jen na minutu či dvě, jak bývalo za jeho předchůdce Bílka také zvykem.

Osu už Vrba víceméně má

„Do tvořící se osy týmu však už zasahovat nemíním, protože k tomu není po zápase ve Finsku ani důvod. Chci ji naopak stabilizovat, protože už teď přemýšlím, jak by mužstvo mohlo vypadat na podzim při vstupu do kvalifikace o Evropu," nechával nahlédnout do svých myšlenkových pochodů Vrba.

I absenci legionářů vysvětlil, to se ví. „Měl jsem víc důvodů, hlavní však byl ten, že ligové soutěže v zahraničí skončily už před dvěma týdny, hráči vypadli z tréninku a většinou jsou už někde na dovolené. Pravidelná zátěž jim tudíž chybí," poznamenal trenér.

„Jedinou výjimkou je Matěj Vydra, který mě sám požádal, zda by se nemohl v kádru pro Rakousko objevit. Vzal jsem ho pod podmínkou, že se bude v tuzemsku připravovat s Jihlavou, s čímž souhlasil."

Necid? To když je třeba změna

Trochu překvapením je nominace Tomáše Necida z pražské Slavie, ale i pro tu měl Vrba argumenty.

„Uvažoval jsem o typově podobném hráči, jako je Matěj Vydra, ale po zápase ve Finsku jsem volil alternativu s klasickým hrotovým útočníkem, jímž je právě Necid. V Helsinkách létalo do šestnáctky hodně míčů, ale my nebyli ve vápně dostatečně důrazní. Proto nominace Necida, proto útočník pro případ, kdy trenér potřebuje na hřišti něco změnit."

S Rosickým se Vrba teprve sejde

Původně se spekulovalo, že by Vrba mohl na duel s Rakušany povolat i kapitána mužstva Tomáše Rosického. Ten sice na sraz před předchozím zápasem ve Finsku dorazil, ale zdravotní potíže mu nedovolily, aby do Helsinek odletěl, natož aby přípravu absolvoval.

V nominaci na duel s Rakouskem ale Rosický nakonec nefiguruje.

„Jsme v kontaktu a domluvili jsme si na tento týden schůzku. Na ní si řekneme své představy a budeme mluvit o tom, jak by vše mělo fungovat," vyhnul se Vrba odpovědi, zda o povolání Rosického uvažoval.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravný zápas s Rakouskem (3. června v Olomouci):
PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiTomáš VaclíkSparta20
Marek ŠtěchSparta00
ObránciPavel KadeřábekSparta10
Václav ProcházkaPlzeň30
Lukáš HejdaPlzeň00
Jiří FleišmanLiberec00
David LimberskýPlzeň250
Mario HolekSparta60
ZáložníciBořek DočkalSparta82
Lukáš VáchaSparta10
Milan PetrželaPlzeň140
Josef HušbauerSparta81
Jan KopicJablonec00
Tomáš HořavaPlzeň41
Daniel KolářPlzeň182
Ladislav KrejčíSparta51
ÚtočníciTomáš NecidSlavia267
Matěj VydraWest Bromwich114

Reklama