Hlavní obsah

Výsledek Vrbu zklamal, přesto i po porážce hlásil: Jdeme správnou cestou, o tom jsem přesvědčený

Olomouc

I kus smůly ho po příchodu k reprezentaci provází. Fotbal předváděný jeho výběrem se docela líbí a sympatie si získává, jenže co je to platné, když nový kouč českého národního týmu Pavel Vrba na vítězství dál čeká. A dokonce už tři zápasy, neboť po remízách se skandinávskými protivníky musel v úterní olomoucké přípravě s Rakouskem překousávat prohru 1:2. „Jsme zklamaní,“ nezastíral Vrba, ale hned dodával: „Nikoli ale výkonem, vůlí a nasazením hráčů, protože myslím, že v tomto směru jsme se vydali správnou cestou.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Pavel Vrba při utkání s Rakušany v Olomouci.

Článek
Fotogalerie

Jasně, k  první půli měl výhrady. A to přesto, že na vedoucí branku Rakušanů dokázal jeho tým ještě před přestávkou odpovědět.

Pět legionářů má v záloze

"Až po změně stran jsme hru výrazně zrychlili, počínali si přímočařeji, a proto jsme měli i tři šance, z nichž jsme mohli zápas rozhodnout," viděl i Vrba rozdíl ve výkonu svých svěřenců v olomoucké přípravě.

Přitom v první půli vsadil na kostru poskládanou z hráčů Sparty, která měla fungovat a výběru tvořenému ligovými fotbalisty v konfrontaci s Rakušany pomoci.

„Chtěli jsme si tuto variantu vyzkoušet. Samozřejmě s vědomím, že v záloze máme další čtyři pět hráčů, jimž liga s předstihem skončila, a měli volno. Pro kvalifikaci s nimi počítám, ovšem moc jiných fotbalistů už v záloze nemám," poznamenal, do konkrétního hodnocení letenské kostry se však pouštět nechtěl.

„Někteří hráči mě nezklamali, od jiných jsem čekal víc. Ale to se týká nejen sparťanů, na nichž se možná projevila únava po skončené sezóně a třeba i pohodovější závěr ligy."

Výsledek byl pro trenéra krutý

S vystoupením svého výběru byl ale i přes porážku spokojen. „Nejsem zklamaný z výkonu, ale z výsledku, který byl pro nás krutý. Hlavně vzhledem k průběhu druhé půle," glosoval střetnutí, v němž jeho tým neporušil tradici a stejně jako proti Norům a Finům zase dvakrát inkasoval. „Jenže tentokrát to nebylo po tak hrubých chybách, jako v minulých utkáních. Rozhodla zkušenost a kvalita Rakušanů v předfinální fázi," mínil.

Podstatnější než výsledek je pro Vrbu jiné zjištění. A daleko příjemnější...

„Začínám být přesvědčený, že jdeme správnou cestou. Hráči znovu prokázali s maximum snahy a vůle po úspěchu, což je obrovské plus, které se vrátí v kvalifikačních utkáních," byl přesvědčen i přes prohru s Rakušany.

„Samozřejmě, každé vítězství pro psychiku důležité, ale výsledky v přípravě by neměly rozhodovat o tom, jak si povedeme v září v kvalifikaci. Zažil jsme spoustu příprav, kdy se nevedlo ze začátku, neboť mužstvo se tvořilo," zůstával Vrba i přes jarní bilanci dvou remíz a jedné prohry v klidu.

Zábavný zápas, mínil kouč Rakušanů

Ještě ve větším byl trenér hostů. „Docela zábavný zápas s šancemi na obou stranách," pochvaloval si kouč Marcel Koller první vítězství Rakušanů nad českým týmem po dlouhých osmnácti letech.

„Udělali jsme sice hodně chyb, ale bylo vidět, že s míčem hrát umíme. Nedokázali jsme to ovšem předvádět celý zápas, byla vidět nekoncentrace, stejně jako únava. Zvláště ke konci už z naší strany nebyla vůle hrát fotbal. Přece jen se projevoval konec sezóny," dodával evidentně potěšený nejen vítězstvím, ale i výkony řady mladých hráčů.

„Dva roky jsme neměli v mužstvu pořádnou konkurenci, tentokrát se třeba Baumgartlinger, Lazaro a někteří další mladí ukázali a naznačili, že mají perspektivu."

Reklama

Související témata: