Hlavní obsah

Šance pro Varfolomejeva. Liberec si zvyká na absenci ďáblíka Červa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim patřil Lukáš Červ k pilířům fotbalového Liberce, jenže na jaře se trenér Luboš Kozel již musí na hřišti bez emotivního ďáblíka se schopností pozvednout celý tým obejít. Energický záložník přestoupil do Plzně. K Nise za něj náhrada nepřišla. Zastoupit by ho měl teprve 19letý Ivan Varfolomejev.

Foto: Jaroslav Appeltauer/FC Slovan Liberec, Sport.cz

Ivan Varfolomejev slaví na podzim gól proti Teplicím

Článek

V první polovině soutěže ukrajinský mládežnický reprezentant spíše střídal, v základní sestavě nastoupil jen třikrát. Vždy když v ní chyběl Červ. Ve druhé fázi ligy by měl rodák z ukrajinského Simferopolu na Krymu dostávat mnohem více prostoru.

„Na tuhle roli byl i připravován. Pořád je mladým hráčem, který si šanci zaslouží. Jenže kádr nemáme tak široký. Náhrada za něj v momentě, až Ivan z jakéhokoliv důvodu nebude, prostě není,“ přiznává kouč Liberce Luboš Kozel, jenž si přál po odchodu impulsivního Červa svou družinu o podobný typ fotbalisty posílit . Nedočkal se. Severočeši v zimní pauze přivítali jen útočníka Lukáše Letenaye.

„Herně to Ivan zvládnout může, i když nemáme lehký start, ale spíše nám budou chybět lídrovské schopnosti Lukáše,“ poznamenává Kozel, který vede jedno z nejmladších mužstev v soutěži, a je tedy i zranitelnější z pohledu stability výkonů.

Liberec před startem jara

Trénink v Kochánkách

Na hlavní plochu na stadionu U Nisy se liberečtí fotbalisté v tomto roce poprvé nejspíš podívají až v sobotu v utkání s Olomoucí. „Nechceme si ho zničit, abychom ho měli co nejlépe připravené na utkání. Ve středu jsme třeba trénovali v Kochánkách u Benátek nad Jizerou, což je hodina jízdy odsud, abychom mohli být na trávě,“ poznamenal liberecký kouč Luboš Kozel.

Liberec zve i Northuga a spol.

Den po zápase s Olomoucí se měl v Jizerských horách běžet hlavní závod v rámci 57. ročníku Jizerské 50, jenže oteplení a nedostatek sněhu slavný lauf zrušil. Liberecký klub zve všechny registrované běžkaře na zápas s Olomoucí zadarmo. Vstupenky si mohou vyzvednout na pokladně v sobotu.

Čvančaru nahradí Kubista

Liberec po dvou a půl letech opustil kondiční trenér Pavel Čvančara, který kývl na exotické angažmá. S bývalým koučem reprezentace Jaroslavem Šilhavým bude působit u národního týmu Ománu. Pod Ještědem ho nahradí Jan Kubista, bratr mladoboleslavského fotbalisty Vojtěcha Kubisty.

Minuta ticha

Zápas s Olomoucí začne minutou ticha. Stadion u Nisy uctí dlouholetého řidiče libereckých fotbalistů Jiřího Štěcha, který na konci ledna zesnul ve věku 71 let. „Dozvěděli jsme se o tom na soustředění v Turecku. Byli jsme v kontaktu s jeho rodinou už před Vánoci a věděli jsme, že je nemocný a že to bohužel asi přijde. Jirka byl osobností, budeme na něj všichni vzpomínat v dobrém,“ pověděl liberecký kapitán Michael Rabušic, který bude mít se svými parťáky při nástupu i speciální vzpomínková trika.

„Čery hodně povzbuzuje, ale někdy je přemotivovaný, což někdy pomáhá, ale někdy může i uškodit. Uvidíme, ale myslím, že Varfolomejev ho zastoupí,“ povídá stoper Severočechů Marios Pourzitidis.

„Bude to těžké. Čery je specifický hráč. Hlavně po mentální stránce nám v kabině pomáhal. V tomhle byl celkem důležitý, přestože je ještě mladým hráčem. Ale je tady Ivan, který v přípravě vypadal výborně,“ říká kapitán Slovanu Michael Rabušic.

Mladý Ukrajinec absolvoval celou přípravu, v níž Liberec ani jednou neprohrál. Pokaždé figuroval v základní sestavě. „Doufám, že to v lize potvrdí a Červovo místo zaujme tak, jak má. Myslím, že to zvládne,“ soudí Rabušic, jenž měl k Červovi v kabině blízko. „Ale až proti němu budeme hrát, samozřejmě ho pokopeme,“ vzkazuje bývalému parťákovi „Rambo“ na dálku.

Varfolomejev na podzim zaujal parádním gólem do šibenice proti Teplicím, v minulé sezoně upoutal i tvrdým faulem na sparťana Vydru. „Má svůj způsob hry. Někdy je přemotivovaný a udělá zákrok, který je opravdu na hraně. Snažím se mu vštěpovat, aby nebyl zafixovaný v této škatulce. On je kromě toho i velmi dobrý fotbalista. Má své přednosti, třeba střelu ze střední vzdálenosti má fantastickou. Když ji bude ukazovat, klidně ho to může vystřelit i výš,“ předpovídá Kozel. Liberec zahájí jaro v sobotu domácím zápasem s Olomoucí, o týden později hraje na Spartě.

Reklama