Hlavní obsah

Schůzka s historií, nevšední manažer a hodiny v letadle. Ostrák s novým týmem vyhlíží start Major League Soccer

Před rokem měl dilema. Kývnout na prodloužení smlouvy v Kolíně nad Rýnem, nebo zkusit dobrodružství v Americe? Tomáš Ostrák si vybral druhou variantu – a zatím nelituje. „Je zajímavé být u historických momentů,“ říká pro Sport.cz ofenzivní záložník, jehož s novým týmem St. Louis City o víkendu čeká velká premiéra v Major League Soccer. Mimochodem, v USA bude hrát i o nominaci na letní EURO jednadvacítek.

Foto: St. Louis City SC, Twitter

Tomáš Ostrák vyhlíží start zámořské Major League Soccer, jeho St. Louis City SC je v soutěži nováčkem.

Článek

Pěšky skoro nechodí, po druhém největším městě státu Missouri se přesouvá klasickým placatým autem s automatickou převodovkou. A když si telefonuje s rodilými Američany, občas se kvůli jejich akcentu musí ujistit, že obsah rozhovoru pochopil. „Už jsem si zvykl, každým dnem je to lepší. A třeba trenérovi rozumím bez problémů," hlásí Ostrák.

Sympaťák z Frýdku-Místku se nikdy ničeho nebál. Už v šestnácti vyměnil rodné město na březích Ostravice za aglomeraci u Rýna, v Kolíně vítal návštěvy z Česka u gotické katedrály svatého Petra. Odskočil si na roční hostování do rakouského Hartbergu a Karviné a po pěti startech v bundeslize si plácl v St. Louis, což je úplně nová adresa na americké fotbalové mapě.

„Už ji mám nakoukanou. Vím, co nás v dlouhé sezoně čeká," vykládá Ostrák, jeden z devíti Evropanů v týmu. Kapitánem St. Louis je švýcarský brankář Roman Bürki, jehož můžete znát z Dortmundu, brazilský útočník Klauss býval parťákem Pavla Kadeřábka v Hoffenheimu a bundesligou prošel i třeba švédský obránce Joakim Nilsson. Pestrý životopis má též jihoafrický trenér Bradley Carnell: Stuttgart, Mönchengladbach, Karlsruhe, Rostock...

Vazba na německé prostředí není náhodná, sportovním ředitelem St. Louis je Lutz Pfannenstiel. Že jste o něm ještě neslyšeli? Jeden z nejotrlejších fotbalových světoběžníků hrál kromě Antarktidy na všech kontinentech, což je unikát. „Díky tomu má obrovský přehled. Dělá v klubu super práci, máme perfektní servis," chválí Ostrák.

Do Spojených států vyrazil už v létě, uprostřed tamní sezony. „S ostatníma klukama jsme měli půl roku na to, abychom si zvykli na jiný životní styl. A taky jsme se mohli sehrát," popisuje Ostrák.

Nově sestavený tým v podzimní přípravné soutěži MLS Next Pro zaujal, po triumfu v Západní konferenci prohrál velké finále s Columbusem. Nezapadl ani mladý Čech s číslem 27 na dresu, nastřílel tři góly.

„O MLS se říká, že je ligou budoucnosti, je hodně ofenzivní. Fotbalová Amerika má vizi, za kterou si jde," vypráví Ostrák. „Američani jsou nejlepší skoro ve všech sportech – a chtějí to i ve fotbale. Za tři roky spolupořádají mistrovství světa a touží být ještě lepší než loni v Kataru, kde navzdory vyřazení v osmifinále slyšeli samé pochvaly."

Americkou klasikou je i cestování na výrazně delší vzdálenosti než v Evropě. „Už v Německu jsme na zápasy létali, ale tady je to ještě ve větším měřítku," líčí Ostrák. Tým se hodně přesouval i na zimní soustředění: deset dnů na Floridě vystřídalo deset dnů v Kalifornii.

Teď konečně dojde na první ligovou cestu, Ostrák a spol. budou v noci ze soboty na neděli českého času hrát v Austinu. „V první sezoně můžeme jen překvapit. Na druhou stranu, nechceme se jen zúčastnit, ale postoupit do play off," zdůrazní Ostrák.

Na dálku ho bude sledovat i trenér reprezentační jednadvacítky Jan Suchopárek. Ostrák v úspěšné kvalifikaci na letní mistrovství Evropy zasáhl do šesti partií, ovšem po přesunu na druhou stranu Atlantiku z týmu vypadl. Logicky, přes půl roku nehrál soutěžní zápasy. „V první řadě se soustředím na sebe: když budu hrát dobře, pozvánka může přijít. A naopak. Reprezentace pro mě vždycky byla pocta, sním i o áčku," prozradí Ostrák. „Věřím, že do něj může vést cesta i z Ameriky."

Češi v Major League Soccer
Luboš Kubík (Chicago a Dallas, 1998-2001)
Jani Galik (New England, 2006)
Bořek Dočkal (Philadelphia, 2018)
Zdeněk Ondrášek (Dallas, 2019-2020)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články