Hlavní obsah

Palát: Nabídka Tampy ani nešla zvažovat, nechtěli mě. U Devils vše dávalo smysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už týden před otevřením trhu s volnými hráči hokejový útočník Ondřej Palát věděl, že v Tampě po deseti letech skončí a poprvé v NHL změní dres. Z pětiletého kontraktu na 30 milionů dolarů s New Jersey je dvojnásobný vítěz Stanley Cupu nadšený. „Vždycky je super, když podepíšete smlouvu na tak dlouho a máte aspoň jistotu, že v týmu zůstanete,“ říká v nahrávce agentury Sport Invest, jež ho zastupuje.

Foto: @NJDevils, Twitter

Byť jde zatím jen o koláž vytvořenou organizací Devils, takhle to bude slušet Ondřeji Palátovi v dresu New Jersey.

Článek

Krachla jednání s Tampou na tom, že neměla dost prostoru pod platovým stropem?

Od Tampy jsem dostal jen jednu nabídku, ta ale vůbec nebyla dobrá. Nedala se ani zvažovat. Z toho jsem pochopil, že mě Tampa nechce a touží se vydat jinou cestou mladších hráčů. Chápu to, je to byznys, a tak jsem to i bral.

Od Devils jste cítil pravý opak?

Dopředu jsem měl informaci, že New Jersey o mě stojí. Potom zbylo už jen několik týmů, které by mně chtěly dát pětiletý kontrakt. Devils mi vyšli vstříc, cítil jsem od nich, že mě vážně chtějí a potřebují. Vyšli mi vstříc ve smlouvě, v jejím složení. Generální manažer Tom Fitzgerald mi nastínil plány týmu a všechno mi dávalo smysl.

Očima agenta Roberta Spálenky z agentury Sport Invest
Jsme upřímně hodně spokojeni, Ondra byl odměněn za vynikající výkony a poctivý přístup v dresu Tampy krásnou dlouhodobou smlouvu. Na jednání jsme ve spolupráci s naší partnerskou agenturou Newport Sports Management byli skvěle připraveni, k dispozici jsme měli pečlivě zpracovaná analytická data včetně veškerých možných porovnání a nejpodrobnějších statistik.
Noc se odehrávala na nepřetržitých telefonních konferencích, z původních deseti zájemců se vyprofilovala velmi aktivní trojice klubů. Zájem Jersey byl nicméně od začátku enormní, zásadní byly z našeho úhlu nejen finance a délka smlouvy, ale také celková struktura kontraktu. Ondra přichází do tradiční a ambiciózní organizace, jednoznačně by měl plnit roli jednoho z lídrů.

Co přesně?

Mají mladý perspektivní tým. Potřebují jen pár starších hráčů s více zkušenostmi na doplnění. Těším se na to. Mluvil jsem i s Patrikem Eliášem a říkal, jak je New Jersey super organizace.

Byl jste nervózní, když jste poprvé v kariéře zamířil na trh volných hráčů?

Musím přiznat, že trošku ano. Nevěděl jsem, co od toho čekat. Navíc po tak dlouhé době v jednom týmu vědět, že skončím někde jinde, jen nevím kde...

Jak vám bylo, když jste Tampu po 10 letech opouštěl s vědomím, že už se tam nejspíš nevrátíte?

Loučení s Tampou na tom bylo to nejhorší. Vůbec nebylo příjemné, když jsme odjížděli a věděli, že tam nejspíš končím. Tampa byla deset let naším domovem, poznali jsme skvělé lidi; v hokejovém prostředí i mimo něj. Teď měním Florida za Newark, co bude velká změna. Jdu do zimy, do předměstí New Yorku. Rodina i já si budeme muset zvyknout, ale to je moje práce. Věřím, že si najdeme pěkné místo, kde budeme spokojení.

Jaké reakce na přestup máte od svých kamarádů?

Pozitivní, všichni mi gratulovali. Psali mi i dnes už bývalí spoluhráči z Tampy, že jim budu chybět. Že to všechno bylo super, ale takový je prostě byznys.

Foto: Vlastimil Vacek/SPORT INVEST

Robert Spálenka (vlevo) z agentury Sport Invest a hokejista Ondřej Palát se Stanley Cupem.

Mrzí vás, že se minete s Pavlem Zachou, který zamířil do Bostonu?

Mrzí. Poznali jsme se na dovolené v Řecku, stejně jako má žena s jeho přítelkyní. Je to škoda, ale přeju mu v Bostonu moc štěstí. V Tampě jsem si zvyknul na Rutiče s Čerňasem, před pár lety jsem tam zase byl s Gudasem a Ríšou Pánikem. Vždycky je pěkné, když můžete pokecat česky nebo slovensky a zajít si na véču. V Jersey ale pořád zůstává Tomáš Tatar, přišel Víťa Vaněček a mladý Slovák Šimon Nemec. Těším se, že budeme moct pokecat.

Jaké máte plány na nejbližší dny?

Konečně si s manželkou zajedeme na dovolenou a trošku si odpočineme, protože poslední dva týdny byly docela nálož. Prohráli jsme finále Stanley Cupu, hned jsem šel na trh s volnými hráči a nevěděl jsem, co se mnou bude. Těším se na chvilku volna, pak se na pár dnů vydám do New Yorku, abych se podíval po školce pro malou a po bydlení. Začátkem srpna bych pak chtěl v Ostravě začít trénovat.

Reklama

Související témata: