Hlavní obsah

FIFA rozšířila trest pro funkcionáře Juventusu

Mezinárodní fotbalová federace FIFA rozšířila platnost trestů pro funkcionáře Juventusu Turín za finanční podvody při přestupech celosvětově. Mezi potrestanými zákazem činnosti byl i viceprezident klubu a bývalý český reprezentant Pavel Nedvěd, jenž dostal osmiměsíční distanc.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Bývalý viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd

Článek

Italský fotbalový tribunál v lednu odebral Juventusu 15 bodů v tabulce této sezony italské ligy a udělil zákazy činnosti několika vrcholným funkcionářům klubu včetně Nedvěda. Vedení "Staré dámy" bylo potrestáno za to, že v letech 2018 až 2020 si z přestupů fotbalistů bralo protiprávní provize a investorům vykazovalo falešné zisky.

"Na základě žádosti italské fotbalové asociace FIGC předseda disciplinární komise FIFA rozhodl, že rozšíří sankce udělené FIGC několika fotbalovým funkcionářům tak, aby měly celosvětový dopad," citují vyjádření FIFA tiskové agentury.

Nedvěd společně s kompletní správní radou Juventusu v čele s předsedou Andreou Agnellim v klubu skončil už loni v listopadu před vynesením trestu a ve fotbale nepůsobí.

Rozšíření trestu na celý svět se významně dotýká bývalého sportovního ředitele Fabia Paraticiho, jenž dostal distanc na dva a půl roku. Od roku 2021 je Paratici ředitelem fotbalových záležitostí v Tottenhamu a aktuálně by měl hledat nového trenéra po odchodu Antonia Conteho. Jeho další pokračování v londýnském klubu je nyní nejisté.

Po trestu na sportovním poli hrozí Juventusu a jeho funkcionářům soud. Zda proces skutečně proběhne, zatím soudce nerozhodl.

Reklama