Hlavní obsah

Fotbalový svaz chce znovu otevřít proces proti Juventusu a dalším klubům

Ačkoli je v dubnu soud zprostil obžaloby kvůli údajnému falšování účetnictví, Juventusu a dalším italským klubům hrozí pokračování kauzy. Prokuratura fotbalového svazu (FIGC) chce proces znovu otevřít a sankce mohou hrozit nejen klubům, ale i funkcionářům včetně bývalého viceprezidenta Juventusu Pavla Nedvěda.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Bývalý předesa Juventusu Andrea Agnelli (druhý zleva) a Pavel Nedvěd (vlevo) na archivním snímku.

Článek

Nejúspěšnější italský klub posledních let Juventus, Neapol, Janov, Empoli či Parma podle vyšetřovatelů uměle navyšovaly přestupové částky za hráče a vylepšovaly si tím účetnictví kvůli kapitálovým ziskům. Soud je před osmi měsíci zprostil obžaloby, neboť se ztotožnil s argumentem zástupců klubů, podle kterých federace není kompetentní ke stanovování hodnoty hráčů.

Svazoví prokurátoři však tvrdí, že to mohou dokázat. "Po prozkoumání dokumentů jsme podali odvolání pro částečné zrušení rozhodnutí soudu," uvedl svaz v prohlášení. Původně bylo vyšetřováno 11 klubů a 59 funkcionářů, obnovení řízení by se týkalo devíti klubů a 52 lidí.

Juventus kvůli falšování účetnictví vyšetřují také státní zástupci. Před třemi týdny podali návrh na obvinění bývalého předsedy klubu Andrey Agnelliho a deseti dalších členů představenstva včetně Nedvěda, který koncem listopadu rovněž odstoupil z funkce.

Reklama