Hlavní obsah

Jako brankář uměl všechno, spolu jsme měli velmi dobrý vztah, vzpomíná Čech na Buffona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polaskal se se mnoha trofejemi, zaznamenal několik působivých milníků, v pětačtyřiceti letech už ale slavný italský brankář Gianluigi Buffon ukončil kariéru. „Odchází další z velikánů, tím pádem končí i jedna éra,“ glosuje jeho rozhodnutí bývalý elitní český brankář Petr Čech pro Sport.cz

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Gianiugi Buffon na Letné.

Článek

Sám Čech zamával profesionálnímu fotbalu v šestatřiceti. „Je obdivuhodné, že si (Buffon) udržel výkonnost až do pětačtyřiceti. Bylo jasné, že jednoho dne se to stane. Ale škoda, že fotbal přišel o dalšího velikána," míní bývalý brankář Chelsea, Arsenalu, Rennes či Sparty.

S Buffonem měl vřelý vztah. „Je to jeden z brankářů, se kterým jsem byl i v kontaktu," dosvědčuje Čech. „Měli jsme spolu vždy velmi dobrý vztah, zároveň mezi námi panoval velký respekt. Možná je to dáno i tím, že hrál s Méďou (Pavlem Nedvědem) a měl vztah k Česku díky prvnímu manželství," odkazuje na Buffonovo manželství s českou modelkou Alenou Šeredovou.

V Lize mistrů se potkali několikrát. „Vždycky jsme věděli, že Juventusu budeme těžko dávat góly a že on tým vždycky podrží," připomíná Čech. Buffon je například mistrem světa nebo desetinásobným vítězem italské ligy.

Fotbalová škola brankářské legendy Petra ČechaVideo: Sport Invest, Sport.cz

„Jako brankář uměl všechno. Dobře se na něj kouká, má skvělý technický styl. Je to brankář pro velké zápasy a pro velké týmy. Má také správnou mentalitu. Měl zkrátka všechno, což z něj udělalo jednoho z nejlepších brankářů v historii fotbalu," soudí jeho český kolega.

Buffon naposledy působil v Parmě, nyní by se měl podle zpráv z Itálie začlenit do realizačního týmu italské reprezentace, ve které je se 176 starty rekordmanem. „Jestli se to potvrdí, tak tohle prostředí zná jako svoje boty," ví Čech. „Myslím, že mu to bude vyhovovat. Jeho přechod nebude vzhledem k jeho věku a zkušenostem tak složitý. Řekl bych, že se poslední dva roky i připravoval na to, co bude dělat dál. Myslím, že bude připravený," zakončuje česká fotbalová legenda.

Reklama