Hlavní obsah

Messi s Neymarem a celé MS mu nestačí. Katarský emír chce koupit v Evropě další klub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládci malého pouštního státu získávají v Evropě i ve světě stále větší vliv, a to i na poli fotbalu, v němž se zřejmě rozhodli dále expandovat. Katarský emír Tamím bin Hamad Ál Thání už zaměstnává ve svém PSG Lionela Messiho, Kyliana Mbappého či Neymara a na největší fotbalové hvězdy se může těšit i doma ve své monarchii na blížícím se MS v Kataru. Ale stále nemá dost, jedná totiž o koupi dalšího elitního evropského klubu.

Foto: Egyptian Presidency, Reuters

Katarský emír Tamím bin Hamad Ál Thání při návštěvě Egypta.

Článek

Fotbal je pro hlavu státu, která díky ohromným zásobám ropy a zemního plynu patří v přepočtu na obyvatele k nejbohatším na světě, záležitostí image a také vzrušující zábavou.

V posledních měsících se však dostal do centra dění i v mnohem vážnějších záležitostech, když si v jeho paláci podávali dveře přední evropští státníci s prosbami o navýšení dodávek plynu, které by alespoň částečně vykompenzovaly výpadky z ruských zdrojů. I při návštěvě německo-nizozemské delegace vedené německým ministrem průmyslu a ochrany klimatu Robertem Habeckem ale měl sehrát klíčovou roli k úspěchu jednání s emírem rozhovor o fotbale.

Katarskému vládci v tomto směru zřejmě nestačí hostit na svém území mistrovství světa a vlastnit jeden z nejlepších klubů Evropy napěchovaný největšími a nejdražšími hvězdami. Nyní by rád rozšířil svůj vliv i do Itálie, kde podle tamní agentury ANSA začal jednat o koupi tradičního klubu Sampdoria Janov.

ANSA své tvrzení opírá o certifikovaný dokument od švýcarského mediátora chystaného obchodu, který má k dispozici. Skupina Qatar Sports Investments by neměla jít do tohoto byznysu sama, k nákupu Sampdorie by se podle italských zdrojů jako společníci ke Katařanům rádi přidali také bývalý záložník Juventusu Ivano Bonetti a filmařský magnát Francesco Di Silvio.

Sampdoria v historii získala titul mistra Itálie, čtyřikrát domácí pohár, vyhrála tehdejší PVP a zahrála si i finále PMEZ. Její dres oblékali hvězdní hráči a reprezentanti - Gianluca Vialli, Roberto Mancini či Pietro Vierchowood. V současnosti se jí ovšem nedaří, po sedmi kolech Serie A se propadla se ziskem pouhých dvou bodů na poslední místo tabulky.

Reklama

Související témata: