Hlavní obsah

Na internet unikla vizualizace nového San Sira. Den před plánovaným zveřejněním

Ikonické San Siro, jak ho známe dnes, bude brzy minulostí. Představitelé fotbalových klubů AC Milán a Inter Milán se dohodli na tom, že místo renovace stávajícího stadionu upřednostňují demolici a stavbu zcela nové arény. Na internet nyní unikly záběry toho, jak by nová stavba měla vypadat. K oficiálnímu oznámení přitom mělo dojít až ve čtvrtek.

Foto: Sport.cz

Návrh podoby nového stadionu San Siro od americké společnosti Populous

Článek

Oba kluby sdílejí stávající svatostánek pro 80 000 návštěvníků od roku 1947. Od té doby stadion hostil nejednu velkou akci, od sezony 2022/23 by ale měl být nahrazen moderní arénou, která bude odpovídat standardům 21. století.

Na veřejnost se plány měly dostat ve čtvrtek ráno. Vizualizace projektu však unikla na internet už ve středu. Původní video na portálu Youtube bylo odstraněno. Zkrácená verze se ale na jiném kanále během dne objevila znovu. Podrobnosti ohledně projektu doposud nebyly upřesněny, nejčastěji se ale hovoří o snížení současné kapacity na 60 000 návštěvníků.

Podle britského deníku Daily Mail je autorem projektu americká architektonická společnost Populous, která se u návrhu inspirovala u slavné milánské Katedrály Narození Panny Marie, což je z uveřejněného videa patrné na první pohled.

Vnější část nového milánského svatostánku má být prosklená. Z uniklých záběrů vyplývá, že součásti komplexu bude i prostor pro komerční účely. Střecha by měla zachycovat dešťovou vodu, počítá se i s místy pro zeleň a ventilační systém je navržen s ohledem na co nejmenší spotřebu energie.

Podle dřívějších informací má stavba vyjít na 700 milionů eur, což je přibližně 18 miliard korun. Prezident klubu AC Milán Paolo Scaroni se nedávno nechal slyšet, že by renovace stávajícího stadionu byla příliš nákladná.

Reklama

Související témata:
Renovace