Hlavní obsah

Nedvěd dostal za podvody při přestupech osmiměsíční zákaz působení ve fotbale

Aktualizováno

Bývalý viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd dostal za podvody turínského celku při přestupech hráčů osmiměsíční zákaz působení ve fotbale. Klub navíc přišel v probíhajícím ročníku Serie A o 15 bodů. Informoval o tom italský svaz.

Foto: Sport.cz

Pavel Nedvěd provází klubovým areálem kouče Maurizia Sarriho.

Článek

Spolu s Nedvědem byli potrestáni i další někdejší činovníci Staré dámy. Bývalý předseda Andrea Agnelli a bývalý výkonný ředitel Maurizio Arrivabene dostali od sportovního tribunálu dvouletý zákaz činnosti. Nejvyšší trest za falšování přestupového účetnictví dostal někdejší sportovní ředitel Juventusu Fabio Paratici. Současný funkcionář londýnského Tottenhamu nesmí ve fotbale působit dva a půl roku.

Vedení Juventusu bylo obviněno, že v letech 2018 až 2020 si z přestupů fotbalistů bralo protiprávní provize a investorům vykazovalo falešné zisky. Stejnému obvinění čelil klub už loni, kdy však byl zproštěn viny.

Provinění odmítal i nyní, v listopadu ale skončila kompletní správní rada včetně Agnelliho nebo bývalého kapitána české reprezentace Nedvěda. Juventus důvod neuvedl, podle médií za tím však bylo právě zapletení do aféry s falšováním účetnictví.

Juventus nakonec dostal od tribunálu přísnější tresty, než pro něj chtěli představitelé svazu. Ti požadovali odečtení devíti bodů a pro dlouholetou oporu klubu Nedvěda distanc na rok a pro Agnelliho na šestnáct měsíců, pro Paraticiho pak na dvacet.

Juventusu před vynesením trestu patřila s 37 body třetí příčka s desetibodovým odstupem na vedoucí Neapol. Po odečtu se propadne na jedenácté místo, se stejným bodovým ziskem jako Boloňa a Empoli.

Vizitka bývalého viceprezidenta Juventusu Pavla Nedvěda
- "Grande Paolo", jak byl během své hráčské kariéry tento blonďatý záložník s tvrdou střelou přezdíván, se výrazně zapsal do historie domácí i světové kopané. Své týmy dovedl k řadě úspěchů, sám se může pochlubit mnoha individuálními trofejemi v čele s prestižním Zlatým míčem, který získal v roce 2003 jako druhý Čech po Josefu Masopustovi. Vedle stříbra a bronzu z mistrovství Evropy a vítězství v Poháru vítězů pohárů a Superpoháru přispěl rovněž k šesti ligovým primátům. A to ještě o dva tituly přišel kvůli korupční aféře, do které se namočil Juventus Turín.
- S fotbalem začínal ve Skalné u Chebu, následně se přes rodný Cheb, Plzeň a Duklu dostal do pražské Sparty. Z ní se v necelých 22 letech probojoval do reprezentace, debut v národním týmu si odbyl v červnu 1994.
- V roce 1996 na ME v Anglii už patřil mezi největší opory celku, který nakonec překvapivě vybojoval evropské stříbro. Výrazný Nedvědův rukopis neslo i třetí místo na Poháru FIFA 1997 nebo semifinálová účast na ME 2004 v Portugalsku. Po něm se původně s reprezentací rozloučil, ale po roční pauze se vrátil a pomohl vybojovat účast na MS 2006 v Německu, kde patřil mezi nejlepší hráče českého mužstva, jež však nepostoupilo se základní skupiny. Reprezentační kariéra dlouholetého kapitána se definitivně zastavila v srpnu 2006 v zápase proti Srbsku, který byl jeho 91. duelem v českém dresu. Během 12 let si zahrál na třech ME a jednom MS, za národní tým se trefil celkem osmnáctkrát.
- Góly dával Nedvěd i po přestupu ze Sparty do Lazia Řím, odkud v roce 2001 odešel za dosud rekordní sumu českého fotbalu 1,6 miliardy korun do Juventusu. Tam nakonec strávil osm sezon, přestože v roce 2006 byl slavný celek kvůli účasti v korupční aféře přeřazen do druhé ligy a o Nedvědovy služby usilovaly velkokluby po celé Evropě.
- Nejlepší český sportovec roku 2003 definitivně pověsil kopačky na hřebík po sezoně 2008/09. "Fotbalové kariéře jsem odevzdal všechno, co ve mně bylo. Není proč se ohlížet dozadu a přemítat, co by, kdyby," ukončil rázně spekulace o možném pokračování. Místo fotbalu se tak mohl věnovat svým dalším zálibám, mezi než patří golf či tenis.
- Od října 2010 se Nedvěd podílel na chodu Juventusu jako člen vedení, o pět let později byl jmenován viceprezidentem. Od roku 2021 čelí vedení Juventusu včetně Nedvěda obvinění, že v letech 2018 až 2020 si z přestupů fotbalistů bralo protiprávní provize a investorům vykazovalo falešné zisky. Podle vyšetřovatelů Juventus, Neapol, Janov, Empoli, Parma a další kluby uměle navyšovaly přestupové částky za hráče a vylepšovaly si tím účetnictví kvůli kapitálovým ziskům. Loni v dubnu italský soud Nedvěda i všechny další aktéry v kauze údajného falšování účetnictví zprostil obžaloby. V listopadu ale odstoupila kompletní správní rada klubu včetně Nedvěda a předsedy Andrey Agnelliho. Sportovní tribunál dnes udělil Nedvědovi za finanční podvody turínského celku při přestupech hráčů osmiměsíční zákaz působení ve fotbale. Klub navíc přišel v probíhajícím ročníku Serie A o 15 bodů.
- Narodil se 30. srpna 1972 v Chebu. Od roku 2021 je rozvedený, s bývalou manželkou Ivanou má dceru Ivanu a syna Pavla. V současnosti Nedvěd tvoří pár se slovenskou zpěvačkou Darou Rollins.
- Je čtyřnásobným vítězem domácí ankety Fotbalista roku a šestinásobným vítězem české verze Zlatého míče. Je členem Národní rady pro sport v rámci Národní sportovní agentury.

Klub se proti trestu může odvolat k nejvyššímu sportovnímu soudu při Italském olympijském výboru.

Juventus nemá podobné problémy poprvé. V roce 2006 byl potrestán za účast v rozsáhlé korupční aféře přeřazením do druhé ligy, kterou navíc začal s odečtem 17 bodů. Přišel také o dva tituly z let 2005 a 2006.

Navzdory odečtu se však Juventus dokázal okamžitě vrátit do nejvyšší soutěže. K postupu ze Serie B mu tehdy pomohl i držitel Zlatého míče za rok 2003 Nedvěd, který v klubu stejně jako například Alessandro Del Piero nebo Gianluigi Buffon zůstal i po administrativním sestupu.

Reklama