Hlavní obsah

Přes Příbram zpátky do Itálie. Reprezentant Matějů bude hrát za Benátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalový obránce Aleš Matějů bude po předčasném konci v Brescii hrát za Benátky. S nováčkem italské ligy podepsal smlouvu do konce sezony s opcí na další dva roky. Osmnáctý tým nejvyšší soutěže o jeho příchodu informoval na svém webu. Český reprezentant se během zimy připravoval doma s druholigovou Příbramí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aleš Matějů a Jakub Pešek oslavují gól.

Článek

Pětadvacetiletý Matějů ukončil předčasně své angažmá v Brescii na začátku tohoto roku. Celkem za klub odehrál sto zápasů, v nichž vstřelil jednu branku. Po předloňském sestupu do druhé ligy se však netajil, že by chtěl v týmu skončit. Brescii se nepodařilo v minulé sezoně do nejvyšší soutěže vrátit.

"Mám radost, že si zase zahraji Serii A. Je to další výzva. Doufám, že to tentokrát bude úspěšnější a podaří se nám ji zachránit," říká Matějů v nahrávce agentury Sport Invest, která hráče zastupuje.

Reprezentační obránce působil v minulosti také v anglickém Brightonu, Plzni nebo Příbrami. Nyní bude po Antonínu Barákovi ve Veroně a Davidu Zimovi v FC Turín třetím Čechem v italské nejvyšší soutěži.

Foto: Sport Invest

Obránce Aleš Matějů bude hrát za Benátky (vlevo sportovní ředitel klubu Mattia Collauto).

"Jsem rád, že jsem mohl zůstat v Itálii, a když jde navíc o Serii A, je to ještě lepší. Je to také pozitivní z hlediska jazyka a adaptace," kvituje Matějů, o nějž měly zájem také jiné kluby. "Mohl tam být i návrat do Česka, ale když jsem rozvázal smlouvu v Brescii, byla priorita zůstat v zahraničí," dodává obránce.

Aby se udržel v kondici, připravoval se v zimě s druholigovou Příbramí. "Musím jí touto cestou poděkovat, že mi přípravu umožnila. Nemusel jsem sám někde běhat v lese, chystal jsem se i na hřišti," oceňuje přístup středočeského klubu, který ho pro velký fotbal vychoval.

Konzultoval se Šilhavým

Změnu angažmá konzultoval také s reprezentačním trenérem Jaroslavem Šilhavým. "Byl jsem s ním v kontaktu a o Benátkách jsme spolu mluvili. Trenér mi řekl svůj názor. Měli jsme stejný pohled," popisuje Matějů.

Za české reprezentační áčko si dosud připsal deset startů. V létě nechyběl na mistrovství Evropy, na šampionátu ale plnil pouze roli náhradníka a do zápasů nezasáhl. Je univerzálním obráncem, může nastoupit na obou krajích defenzivy a případně i na stoperu.

Po prvním seznámení s novým týmem netají spokojenost. "Udělalo to na mě velký dojem. Jsou tu kvalitní hráči a myslím, že zapadnu dobře. V sobotu máme zápas s Turínem, takže se těším na atmosféru v Serii A," líčí Matějů.

Benátky mají v Serii A na kontě 18 bodů a patří jim sestupové 18. místo. Na záchranu ztrácejí dva body. "Bude to určitě náročné, protože Serie A je vyrovnaná soutěž. Tým je ale kvalitní a postavený na tom, aby se udržel. Budu rád, když budu moci pomoci a podaří se to," doufá Matějů.

"Jsme velmi rádi, že se nám podařilo dotáhnout přestup českého reprezentanta do Serie A. Českých fotbalistů v nejkvalitnějších evropských soutěžích není mnoho, v aktuální situaci panující na mezinárodním fotbalovém trhu to navíc je stále obtížnější. Aleš si v Itálii vybudoval velmi dobré jméno, angažmá v Serii A pro něj bylo jednoznačnou prioritou," poznamenává Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce společnosti Sport Invest, která hráčovo nové angažmá zprostředkovala.

"Pro klub je okamžitou posilou bez nutnosti jakékoliv adaptace, dojem udělal také skvělými výsledky vstupních fyzických testů. Benátky čeká náročný boj o udržení prvoligové příslušnosti a jsem přesvědčen, že Aleš jim může pomoci. V neposlední řadě jsem rád, že v rámci kompletní péče o hráče na místě spolupracujeme s agenturou FHS EA, která se Alešovi stará o veškeré mimofotbalové záležitosti. Domluva s ní byla na vysoce profesionální úrovni," oceňuje Kolář.

Reklama

Související témata: