Hlavní obsah

Skandál v italské fotbalové lize! Fašistický pozdrav a oslava vůdce

Řím/Praha

Italský klub Lazio je znám sympatiemi části příznivců i hráčů k fašistické minulosti Itálie, dříve býval často diskutovaným případem útočník Paolo Di Canio, který byl opakovaně trestán za fašistický pozdrav. Za zdviženou pravici a skandování „Duce, Duce“ tedy přezdívku italského diktátora Benita Mussoliniho byl nyní suspendován cvičitel orlů. Klub jeho chování odsoudil.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Strkanice mezi hráči Lazia Řím a Interu Milán

Článek

Španěl Juan Bernabe měl na starost živého maskota klubu, orla Olimpia, kterého vypouštěl vždy před výkopem na stadionu Olimpico. Teď však byl vedením klubu Lazio suspendován.

Byl totiž natočen, jak se fašistickým pozdravem a skandováním „Duce, Duce" (odkaz na přezdívku zakladatele Národní fašistické strany Benita Mussoliniho) zdraví s příznivci klubu. Záběry se rychle začaly šířit na sociálních sítích a neunikly ani představitelům židovské obce, ani vedení Lazia.

„Jsme znechuceni. Všichni fotbaloví fanoušci jsou v šoku. Před takovými gesty, které opět připomínají fašistické ideály, nejde zavírat oči," uvedla předsedkyně Unie italských židovských obcí Noemi Di Segniová, která vyzvala klub i fotbalovou federaci, aby zasáhly.

Lazio se ve svém prohlášení od Bernabeho distancovalo a potvrdilo jeho suspendaci. Také prý rozeslalo zaměstnancům dopis, který jim má připomenout etický kodex a zásady, kterými by se měli řídit. „Zvláštní pozornost byla věnována absolutnímu zákazu projevů jakékoli diskriminace," uvedl klub.

Italský klub, který aktuálně po vítězství 3:1 nad Interem figuruje na pátém místě tabulky Serie A, se v minulosti už pod palbu kritiky kvůli údajnému rasistickému a fašistickému skandování svých fanoušků dostal, např. v roce 2019, kdy se Lazio utkalo v Evropské lize s Celtikem.

Reklama

Související témata: