Hlavní obsah

Slavia potřebuje nahradit Juráska. Vysněná posila ze zahraničí je utopií, nabízí se šance pro univerzály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní výzva slávistického léta? Jednoznačně skládačka s pracovním názvem levá strana hřiště. Osvědčení Peter Olayinka a David Jurásek totiž z Edenu zmizeli, přičemž hlavně nahradit druhého jmenovaného platí za řádně obtížný úkol. „Největším tématem pro nás bylo vyřešit složení levé strany, kde skončili David i Peter,“ neskrýval trenér Jindřich Trpišovský na předsezonní tiskové konferenci.

Sháníme klasického levého obránce, ale zatím jsme ho nenašli, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

 
Článek

Juráskův odchod do Benfiky Lisabon za čtrnáct milionů eur plus bonusy byl pro sešívané ternem, co se týče ekonomické stránky, ovšem budou na tom tratit z hlediska sportovního. V současné chvíli totiž Trpišovského družině kromě Jana Bořila, navrátilce po dlouhodobém zranění, schází klasický levý bek.

Aby toho nebylo málo, jednadvacetiletého univerzála Davida Pecha, který by na levé straně defenzivy nastupovat klidně mohl, potkala na tréninku černá můra každého fotbalisty v podobě přetrženého předního zkříženého vazu v koleni. Vážné zranění jej ze hry vyřadí na celý podzim.

„Není tajemstvím, že se rozhlížíme po klasickém levém bekovi do čtyřobráncového systému," přiznal Trpišovský. „Momentálně jsme ale nenašli nikoho, kdo by splňoval naše parametry a byl dostupný. Proto došlo k úpravám herního stylu," nastínil, že Juráskovo stěhování do portugalského velkoklubu mělo za následek možná definitivní přechod ke stále populárnějšímu systému 3-4-3.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Slavia by ale tuze ráda byla co nejvariabilnější, aby během utkání mohla plynule přecházet do čtyřčlenné defenzivní řady. Vhodný kandidát na post levého obránce přitom existuje a v Edenu o něm vědí, jenže jeho příchod se v tuto chvíli považuje spíše za utopický scénář. „Hráče v kvalitě Davida Juráska bychom si přáli a jednoho takového jsme našli. Ale vypadá to, že do Česka ho nedostaneme. Jeho mateřský klub s námi vůbec nekomunikuje, odmítá to," posteskl si Trpišovský. „Věřím, že až se ta možnost objeví, tak ho uděláme, ale může to být až za rok. Levých obránců s parametry, které potřebujeme, je strašně málo."

Sešívání tak prakticky jistě budou v nadcházející sezoně primárně využívat formaci se třemi obránci, na palčivé pozici levého halvbeka může alternovat hned několik hráčů. „V tuto chvíli jsou tam různé varianty. Conrad Wallem je bohužel zraněný, absolvoval s námi pouze dva nebo tři dny tréninku. Máme k dispozici i Matěje Juráska nebo Ivana Schranze, který tam dohrával při zranění Davida Juráska v minulé sezoně," prozradil Trpišovský, kdo by volné místo po reprezentantovi mohl zaujmout.

Nabízí se také možnost využití dvou původním povoláním středních záložníků na levé straně. Liberijce Oscara Dorleyho by ale 47letý kouč u postranní čáry viděl nerad. „Je to náš klíčový hráč ve středu hřiště," komentoval. Levou lajnu může mít pod palcem také Lukáš Provod, jenž se v přípravě po dlouhodobém boji se zdravotními obtížemi jevil ve výborném světle. „Víme, že je v dobrém rozpoložení," pravil Trpišovský.

A ještě aby nebyl. Provod za sebou má totiž perné, ale úspěšné léto. Započal jej vstřelenou brankou za národní tým v přátelském utkání v Černé Hoře (4:1), následně odstátnicoval na Vysoké škole ekonomie a managementu a získal titul inženýra. Ještě k tomu se pár dní před generálkou Slavie s Dynamem Drážďany (1:1) stihl i oženit. I proto s třetiligovým německým celkem naskočil až na závěrečnou půlhodinu. V sobotním ligovém prologu proti Hradci Králové (18:00) už je ale plně připraven nastoupit od úvodního hvizdu, klidně právě na levé straně hřiště.

  1 : 2 Slovácko - Slavia 1 : 2 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  1 : 1 Plzeň - Ostrava 1 : 1 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  0 : 5 Ml. Boleslav - Sparta 0 : 5 dohráno
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
  Teplice - Hradec Králové dnes 15 : 00
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
  Pardubice - Karviná dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  Č. Budějovice - Jablonec dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  Zlín - Bohemians dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.