Hlavní obsah

Slavia se představí na stadionu, kde selhala reprezentace. Trenér Servette ji už vyřadil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva není zrovna město, kde by český fotbal v novém tisíciletí slavil úspěchy. Slavia tu přesně před dvaadvaceti lety ještě na starém stadionu Charmilles s místním Servette prohrála a zadělala na následné vyřazení z Poháru UEFA. Český národní tým pak už v nové aréně dvakrát prohrál na mistrovství Evropy v roce 2008, nejprve 1:3 s Portugalskem a následně po těžce hořkém konci 2:3 s Tureckem. V dosud začarovaném místě vykopnou sešívaní ve čtvrtek vpodvečer opět proti Servette základní skupinu Evropské ligy.

Foto: Martin Malý/SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie trénují na stadionu Servette Ženeva před zápasem Evropské ligy.

Článek

Ženeva (od našeho zpravodaje) - Postupem přes dva ukrajinské soupeře Dnipro-1 a Zorju Luhansk do druhé evropské soutěže si červenobílí splnili přání, které na startu sezony měli. Navíc do klubové pokladny jen za účast v základní skupině Evropské ligy přiteče 3,63 milionu eur (88,5 milionu korun). Hotovo ale parta trenéra Jindřicha Trpišovského rozhodně nemá, ze společnosti s AS Řím, Šeriffu Tiraspol a Servette Ženeva se dá jistě pomýšlet na průnik dál.

„Favorit je jasný, tím je AS Řím. Zbývá druhé místo, na kterém bych rád viděl nás, ale jsou tu další dvě mužstva. Naší ambicí je postup ze skupiny. Bylo by krásné hrát zase vyřazovací část Evropské ligy,“ konstatoval slávistický kapitán Tomáš Holeš, než se vydal na trénink na Stade de Genève, za kterým v pozadí hezky vyrůstají horské vrcholky. Červenobílí v Evropské lize dokráčeli v letech 2019 a 2021 do čtvrtfinále.

Temné vzpomínky na reprezentační krach z evropského šampionátu v roce 2008 se pořádně nevybaví ani přímému účastníkovi zápasu s Tureckem, slávistickému vedoucímu mužstva Stanislavu Vlčkovi, který děsivý závěr prožil přímo na hrací ploše.

Servette ŽenevaVideo: Sport.cz

„Už v minulosti jsme to řešili. Asi před rokem jsem Standovi říkal sestavu, v jaké tu nastoupili. Ptal jsem se ho, jestli se vůbec dotkl míče. Teď jsme se o tom bavili v šatně, ani nevěděl, že je to tento stadion. Na zápas jsem koukal, byl jsem nešťastný asi jako všichni. Standa má asi dobrou vlastnost, že negativní věci vytěsní z hlavy,“ prohlásil trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

A je tu ještě jedna historická okolnost. Trenér ženevského celku René Weiler má se Slavií z minulosti příjemnou zkušenost, před sedmi lety vedl bruselský Anderlecht, se kterým sešívané, již se tehdy vrátili do evropských pohárů po sedmileté pauze, jasně vyřadil z předkola Evropské ligy po dvou výhrách 3:0.

Slavia ale od té doby hodně vyrostla a Weiler to cítí. „Očekávám velmi silný a fyzicky dobře připravený tým, který přijede plný sebevědomí. Myslím, že Slavia je na stejné úrovni jako Genk a Glasgow Rangers. Náš skaut dokonce říká, že je ještě lepší než tahle dvě mužstva,“ podotkl Weiler s odkazem na soupeře, které se svou partou potkal v kvalifikaci o Ligu mistrů. Švýcarský celek nejprve v penaltovém rozstřelu udolal Genk, na Rangers po výsledcích 1:2 a 1:1 nestačil.

Reklama

  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid