Hlavní obsah

Slávistky vyhlížejí mistrovský mejdan. Derby na hlavním stadionu je pro nás další posun, říká trenér Piták

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden víkend, dvě derby. Den po sobotní bitvě o titul ve Fortuna lize dojde i na prestižní zápas pražských „S“ v lize žen (neděle 12.30). Slávistky už mají jistý titul, po svátečním duelu se Spartou se budou mazlit s mistrovskou trofejí. Punc výjimečnosti dodá místo oslav, derby bude poprvé hostit Fortuna Arena. „Hrát v Edenu je splněný sen každého slávisty,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz Karel Piták. Sám zažil privátní happy end: jako hráče ho tituly se Slavií míjely, dočkal se až letos coby trenér ženského týmu.

Foto: SK Slavia Praha

Trenér Karel Piták dovedl ženský tým Slavie k titulu.

Článek

Jak se těšíte na derby ve chvíli, kdy je o titulu rozhodnuto?

Postoupili jsme do základní skupiny Ligy mistryň a obhájili domácí titul. Sportovní cíle pro tuto sezonu jsme splnili. Do zápasu se Spartou jdeme dobře naladěni, ale neznamená to, že s rozhodnutou ligou odešla chuť vyhrát. Naopak. Chceme trofej zvednout po vítězném zápase a užít si to s fanoušky naplno.

Jak moc příjemné pro vás je, že budete hrát na vašem hlavním stadionu?

Ve Fortuna Areně budeme hrát derby poprvé. Stejně tak na hlavním stadionu poprvé zvedneme mistrovský titul. Po zápase a společně s diváky. Hrát v Edenu je splněný sen každého slávisty a já jsem, hlavně za holky, moc rád, že nás vedení podporuje a v Edenu si letos zahrajeme už potřetí. Poprvé v lize. Osobně se moc těším a věřím, že i přes netradiční čas výkopu bude skvělá kulisa. Ostatně ta je u nás na Slavii vždycky. Pro ženský fotbal je to další posun a ukazuje to jeho zajímavý potenciál.

Věříte, že přijde ještě víc lidí než na březnové derby na Spartě? Tenkrát na Letnou dorazilo 5734 diváků.

Máme nejlepší fanoušky v Česku a doufám, že nás přijde podpořit co nejvíce sešívaných. Ideální program na nedělní poledne. Dobré jídlo, pití a trofej pro Slavii. Dlouhodobě nemá smysl se honit za nějakými rekordy nebo jedním zápasem.

Co má smysl?

Cílem nás všech by mělo být postupně zvedat návštěvnost ženského fotbalu tak, aby nebyly výkyvy. Když se nám to povede, tak pak už se můžeme bavit o tom, že je cílem na ženský fotbal přivést třeba i přes deset tisíc lidí. Osobně vidím, že tím, jak roste zájem holek hrát, tak se zvedá i zájem veřejnosti se na ženský fotbal dívat. Ať už v televizi, nebo naživo.

Mimochodem, budete společně sledovat sobotní mužské derby?

Společně ne, ale jako na každý jiný zápas kluků budeme všichni koukat a držet palce.

Zpátky k vašemu týmu: bylo klíčem k titulu povedené jaro, během něhož jste prohráli jen na Spartě?

Určitě ano. Březnové derby se nám herně vůbec nepovedlo a vzali jsme si z něj opravdu hodně do dalších zápasů. Ve vzájemném utkání ve skupině o titul jsme pak na Letné dominovali a v závěru jsme to zaslouženě urvali. Myslím, že se to tehdy definitivně překlopilo na naši stranu. Holky pak vyhrály všechny zápasy, Sparta klopýtala. Soustředili jsme se na sebe a jarní část jsme zvládli.

Oslavy titulu vypadaly jak?

Holky dostaly po zápase se Slováckem dva dny volno, takže to společně oslavíme až po nedělním derby. Tak je to správně. Hezky s fanoušky, rodinami a přáteli, s trofejí v ruce a hlavně doma v Edenu.

Jak udržet koncentraci i po jistotě titulu? Je teď hlavní motivací double?

Stoprocentně. Čeká nás finále poháru. Věřím, že zážitek z Edenu holky nakopne a double získáme. Ještě mi dovolte pogratulovat k historicky prvnímu titulu pro naše dorostenky: klub ženský fotbal hodně podporuje a začíná se to projevovat i v mladších kategoriích.

Reklama