Hlavní obsah

Sparťanská legenda hájí Priskeho! Nemá to jednoduché, myslí si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyplatí se českým fotbalovým klubům sázka na zahraničního kouče, nebo jdou do velkého rizika. Případ Dána Briana Priskeho, kterého angažovala před sezonou pražská Sparta, zatím budí rozpaky. Tedy z pohledu výsledků, jinak se zdá, že kouč zvládl přechod do české nejvyšší soutěže dobře. „Přechod do zahraničí není jednoduchý pro žádného trenéra. Musí se vyrovnat se specifiky prostředí. To je stejné, jako když my Češi přijdeme do ciziny a nikoho tam neznáme," tvrdí trenér Ivan Hašek, bývalý kouč národního týmu v pořadu Přímák.

Zahraniční trenéři to v Česku mají složité, uvedl v Přímáku bývalý kouč reprezentace Ivan Hašek.Video: Sport.cz

 
Článek

Někdejší šéf celého českého fotbalu trénoval třeba ve Francii, řadu angažmá měl i v arabském světě, takže dobře ví o úskalích, která na kouče za hranicemi čekají. „Do špičkových klubů v Evropě se jen těžko dostává, když nejste v pozici bývalého hráče. Když tam přijde trenér takříkajíc z čista jasna, tak to není úplně jednoduché," přiznává.

Devětapadesátiletý trenér, který je momentálně bez angažmá, v roli hosta fotbalového pořadu Přímák konstatoval, že nástup do Sparty určitě nebyl jednoduchý ani pro Briana Priskeho. Ten naposledy působil v Belgii. „Prostředí je tu jiné, kultura je tu jiná, stejně jako způsob žití," naznačuje, že se Priske nemohl od začátku soustředit jen na fotbal a sžíval se s Českem.

Trenér Priske musí srovnat tým, hráči musí bojovat za Spartu. Expert Pavel Mareš diskutuje v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Hašek zdůrazňuje, že se někdy nemusí všemu sám kouč přizpůsobit, ale v tom případě se musí mužstvo přizpůsobit jemu. „Kolikrát tohle není jednoduché a je jedno, jestli jde o Priskeho, nebo jiného kouče z ciziny. Žádný zahraniční trenér to v Česku nemá jednoduché. Stejně tak je složité, když by třeba český kouč naskočil do dánské nebo třeba švédské ligy."

Chystá se Ivan Hašek na další angažmá?Video: Sport.cz

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz?

Reklama