Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Coventry skvěle pracuje. Souhlasím s Guardiolou, hráči nejsou roboti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocenil druholigové Coventry, které v semifinále fotbalového FA Cupu ve Wembley dotáhlo proti Manchesteru United ztrátu 0:3 na 3:3 a pak padlo v penaltovém rozstřelu. Zastal se trenéra Manchesteru City Pepa Guardioly, který kritizoval, že jeho parta musela hrát semifinále této soutěže už v sobotu, když tři dny předtím bojovala do vyčerpání ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti Realu Madrid. Bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil v pravidelném komentáři pro Sport.cz rozebírá i další zajímavé události víkendu v Anglii, kde po kariéře žije.

Foto: Sport.cz s využitím Mike Egerton/ČTK/AP

Fotbalistům Coventry se daří

Článek

„V Coventry skvěle pracují a příběh tohoto klubu mohl být ještě úžasnější, kdyby se dostali do finále FA Cupu. Byli k tomu blízko, dělily je od toho milimetry, když v prodloužení neplatil kvůli ofsajdu gól na 4:3. Při dotahování manka 0:3 během posledních dvaceti minut měli i štěstí, to se od nich v závěru prodloužení a v penaltovém rozstřelu odvrátilo.

Nicméně před Coventry smekám klobouk. Za stavu 0:3 se nepodělali, nic nezabalili a skvěle se do zápasu vrátili. Gól na 1:3 jim vlil krev do žil, druhý byl trochu šťastný a třetí přišel z penalty v nastavení. Přišla mi docela přísná, já bych ji asi ani nepískal. Možná by měli až moc štěstí, kdyby postoupili, ale šli si za tím.

Na druhou stranu si myslím, že Manchester United utkání za stavu 3:0 hodně podcenil, viditelně polevil, skoro mi přišlo, že si z toho začal dělat srandu. Jeho bývalá opora Roy Keane hráče taky hodně kritizoval. Měli to dohrát úplně jinak a v klidu postoupit už v základní hrací době. Ale ukázalo se i kouzlo Anglie. Druhá liga je tady kvalitní a tým z Premier League nemůže sundat nohu z plynu. Musí celý zápas odmakat.

Skoro bych řekl, že průběh zápasu kopíroval celou sezonu United. Mají pasáže, kdy dominují, a pak úseky, kdy jsou laxní, propadávají a dostávají laciné góly. Mohlo se jim to vymstít. Nakonec se tak nestalo. I tak se na ně valí kritika a vůbec si nedovedu představit, co by se dělo, kdyby nakonec do finále nepostoupili.

Asi i proto byla na hráčích United vidět především úleva. Jsou rádi, že se nějak dostali do finále a neřeší jak. Postup je nejdůležitější, ale finále pro ně bude těžké. V něm bude favorit Manchester City.

City porazili Chelsea v semifinále už v sobotu a hodně se kvůli termínu zlobil jejich kouč Pep Guardiola, protože předtím ve středu hráli odvetu čtvrtfinále Ligy mistrů proti Realu Madrid, která se nakonec protáhla do prodloužení a penalt.

Guardiolovi naprosto rozumím. Nechápu, proč City s Chelsea nehráli v neděli. Postrádá to jakoukoliv logiku. Všichni věděli, že Manchester City hraje Ligu mistrů. Stejně jako všichni vědí, kolik zápasů mají. Navíc tady to šlo, asociace mohla dát zápas na neděli a nikdo by neřekl jediné slovo. To samé Arsenal, který hrál taky ve středu a pak v sobotu Premier League. Taky mohl hrát v neděli, ostatně i kouč Arsenalu Mikel Arteta v podobném duchu jako Guardiola hovořil.

Musím říct, že je hráče potřeba chránit. Nejsou roboti. V zápasech je vidět, že jim síly docházejí. Ostatně někteří hráči City to nyní nebo v minulých týdnech zmiňovali. Logicky i kvalita těch utkání jde dolů. Je potřeba hráče poslouchat, dopřát jim prostor na regeneraci, každý den odpočinku, každá hodina jsou znát. Věřím, že se kompetentní lidé zamyslí. Zápasy City a Arsenalu se daly o den posunout. Kritiku v tomto případě schvaluji.

Třeba West Ham je příklad týmu, na kterém se podle mě únava z nahuštěného programu projevuje. Trenér David Moyes sestavu moc netočí, teď na to Kladiváři doplácejí. Na Crystal Palace prohrávali po třiceti minutách 0:4 (sestřih utkání zde).

Pozoruji, že hlava to moc nebere. Pak hráči kupí školácké chyby jako v prvním poločase na Crystal Palace. Góly, které dostali, byly laciné. Když pak brzy prohráváte o tři nebo čtyři góly, těžko se z toho dostáváte. Sám jsem to v kariéře párkrát zažil. V tu chvíli chcete odejít a jet domů. Možná se vám chce i brečet, nejradši byste hodili na hřiště bílý ručník a ukončili zápas. Vše se na vás valí a vy nevíte, jak to zastavit. Není to nic příjemného.

West Ham se z toho jakž takž dostal, druhá půle skončila remízou, což ale mohlo být také tím, že hráči Crystal Palace možná ubrali. Poločas skončil 4:1 a bylo rozhodnuto. O přestávce střídal Tomáš Souček. Nevím, jestli šlo vyloženě o výkon, protože nikdo moc dobře nehrál, navíc Suk byl u vstřelené branky West Hamu. Moyes možná chtěl, aby si za rozhodnutého stavu trochu odfrknul. Hraje hodně.

Nottingham byl frustrovaný po porážce 0:2 na Evertonu. Trenér Nottinghamu Nuno Espírito Santo upozorňoval na tři situace, kdy chtěl penaltu. Byly opravdu hodně sporné. Ve všech byl domácí Ashley Young. Zákrok rukou se podle něj měl pískat, podle mě to byla víc hra rukou než v případě Manchesteru United proti Coventry. Ohledně hry rukou je ale tolik pravidel, že si je každý rozhodčí může vyložit, jak chce.

I další dva zákroky byly na hraně. Celkově se minimálně jedna, spíš dvě penalty měly pískat. Zápas by byl určitě jiný, kdyby to tak bylo. Utkání bylo ovlivněno. Nottingham pak dokonce nařkl, že sudí u VAR je fanoušek Lutonu, který hraje taky tvrdě o záchranu.

Je jasné, že emoce pracují. Hrajete o velké peníze, o prestiž, o Premier League. A když takhle prohrajete, je to frustrující. Emoce chápu, ale i v nich by měl každý své výroky kontrolovat. Boj o záchranu bude ještě velmi vypjatý.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.