Hlavní obsah

Startuje MLS, v hlavní roli Messi. Pokřtil loď, naštval Hongkong a soupeři ho objímali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Barcelonou posbíral 34 trofejí, což je klubový rekord. V pětatřiceti se konečně stal mistrem světa. A osmkrát dostal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu planety, nikdo jich nezískal víc. Teď má Lionel Messi rozjetou nevšední misi v Americe. Povede se mu vyhrát Major League Soccer, jejíž nová sezona začíná v noci ze středy na čtvrtek českého času? Tohle je otázka za milion. Možná za víc, protože v Messiho Interu Miami nejde jen o fotbal.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Lionel Messi načne v noci ze středy na čtvrtek českého času novou sezonu Major League Soccer, Messiho Inter Miami doma vyzve Salt Lake.

Článek

Cože? Messi nenastoupil? Když zkraje února kvůli svalovému zranění vynechal v Hongkongu přátelák proti výběru tamní ligy, byl z toho poprask dokonce i na vládní úrovni. Fanoušci dostali zpátky polovinu vstupného a Inter Miami měl kolosální ostudu, pro kterou si na asijské turné rozhodně nejel. Nemluvě o nečekané finanční ztrátě pro spolumajitele klubu Davida Beckhama, jehož vzteklý dav v Hongkongu nemilosrdně vybučel.

„Na tomhle příkladu je krásně vidět, jak se Messi z fotbalisty proměnil v marketingovou značku. Pokud hraje, v pořádku. Ovšem jakmile nenastoupí, je z toho průšvih,“ poví Jakub Koutný, bývalý dlouholetý viceprezident českého fanklubu fotbalové Barcelony.

Messiho kariéru podrobně sleduje dvacet let. Nepřestal ani po odchodu argentinské desítky do Paříže ani po loňském pompézním přestupu do Ameriky. Proč taky? V Miami se Messi potkal s dávnými kumpány ze superúspěšné Barcelony: obráncem Jordim Albou, záložníkem Sergiem Busquetsem a v zimě přišel útočník Luis Suárez. „Velká nostalgie. Je to jako když se díváte na souhru čtyř starých kamarádů, kteří se spolu báječně baví. Při trápení současné Barcelony jsou sestřihy ze zápasů Miami skvělou terapií,“ pousměje se Koutný.

Od léta nadšeně sledoval, jak Messi za Atlantikem rozkvetl. Z Paříže odcházel frustrovaný, ovšem hned zkraje štace v Miami vyhrál Ligový pohár: v sedmi zápasech nasázel deset gólů. A že nakonec nedotlačil Inter do play off? S tím se po slabší první polovině sezony celkem počítalo. „Bylo vidět, že se Messi zase začal bavit fotbalem. Spadnul z něj stres, kvůli kterému odešel z Paříže, a dostal se do pohody. Jasně, MLS není tak kvalitní jako francouzská liga, ale Lionel si to v Americe daleko víc užívá. Měl dobrá čísla a první půlrok se mu povedl možná nad očekávání,“ vypráví Koutný.

Teď má Messi před sebou první celou sezonu v zámoří. Během zimy s parťáky musel stihnout i třeba křest nejdelší výletní lodi světa Icon of the Seas a pak tým s plameňákem ve znaku nalétal skoro 40 tisíc kilometrů po Americe a Asii, přičemž vyhrál jediný testovací zápas. A v generálce na ligový start Inter remizoval 1:1 s argentinskými Newell's Old Boys, odkud Messi ve třinácti vyrazil do světa. Dnešní hráči NOB se s ním ještě dlouho po zápase na hřišti fotili. „Možnost obejmout se s Lionelem Messim byla jedna z nejkrásnějších věcí, které se mi kdy staly,“ vyznal se záložník Franco Díaz. A snad už ani nemusíme dlouho zdržovat poznámkou, že chce synovi dát jméno Lionel…

Messimánie má i jiné podoby: v minulé sezoně chodilo na venkovní zápasy Interu v průměru přes 30 tisíc lidí, což se za třicet let existence MLS ještě žádnému týmu nestalo. O 40 procent vyletěla i průměrná domácí návštěvnost floridského klubu. „Kdybych byl v Miami na dovolené, je otázka, jestli bych sehnal lístek. A mohl bych si ho vůbec dovolit? Tohle je zásadní moment šílenství kolem Messiho: i když se nepovede výsledek, stadion je našlapaný a klub vydělává,“ popisuje Koutný.

Jen tak mimochodem, víte, kolik českých hráčů půjde do nové sezony MLS? Pokud netušíte nebo jste zkusili jiné číslo než dva (druhý rok v St. Louis načne Tomáš Ostrák a v zimě přišel z Plzně do Cincinnati záložník Pavel Bucha), nemusíte zoufat. Hlavní roli má už dopředu rezervovanou slavný prcek v růžovočerném dresu. „Těžko říct, jestli má i v necelých sedmatřiceti motivaci vyhrát další ligu,“ nadechne se Koutný. „Ale rozhodně díky němu v Americe nebude nuda.“

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG