Hlavní obsah

Suchopárek po dalším kolapsu Lvíčat: Dojeli jsme na hloupost a gól z banální situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zápasy, jediný bod. Takhle rozpačitě česká jednadvacítka načala kvalifikaci na EURO naposledy před šesti lety – a Lvíčata tenkrát nepostoupila. Teď si zavařil tým trenéra Jana Suchopárka, který na zářijovou porážku 1:2 na Islandu navázal páteční remízou 1:1 s Walesem. Mimochodem, v obou zápasech doplatil na inkasovaný gól z nastavení druhé půle. „Obrovské zklamání. V prvním poločase jsme byli vynikající, ale ve druhém jsme hráli až příliš v klidu,“ poznamenal Suchopárek po hořké lekci v Českých Budějovicích.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér Jan Suchopárek s jednadvacítkou dál čeká na první výhru v kvalifikaci na EURO.

Článek

Co vám běželo hlavou, když vám Velšané po gólu z 96. minuty sebrali výhru?

Remíza nebyla zasloužená. Dominovali jsme, ale doplatili jsme na ztrátu koncentrace. Gól Walesu padl z banální situace.

O to bylo zklamání větší?

První poločas nám vyšel, měli jsme dost střel a byli jsme úspěšní v soubojích. Měli jsme gólové šance, ale povedlo se nám vstřelit jen jeden gól. Škoda.

Proč jste po pauze nenavázali na zajímavý první poločas?

Klesla naše aktivita a kvalita ve finální fázi. Už jsme nebyli tak dominantní jako v první půli a pouštěli jsme soupeře do situací, kdy mohl vyrovnat. Měli jsme přidat další branku, která by rozhodla zápas, místo toho jsme zase dostali gól v nastavení jako na Islandu. Proti Walesu dokonce v nastavení nastavení, což je hloupost.

Co vám chybí v koncovce? I na Islandu jste mohli vstřelit víc než jeden gól.

Střely byly dobře provedené. Trefili jsme tyč a měli jsme i pár dorážek. Je to o technice a předvídavosti. Pořád máme tendenci otálet se střelami, což bylo vidět třeba ve druhém poločase. Někdy to chceme ještě vyšperkovat nebo si ještě zahrát. V první půli jsme ovšem ukázali, že máme dobrý tým.

Přesto pořád čekáte na první výhru v kvalifikaci.

Ještě to nemáme dobře mentálně dodělané. Viz třeba zbytečné strkanice a žlutá karta pro útočníka Filu z první půle. Na druhou stranu tam byly i věci na červenou, například šlápnutí na našeho hráče. Celkově jsme měli zápas ve své moci, ta situace je pro mě nepochopitelná.

Brankář Lukáš Horníček vás několikrát zachránil, ovšem nakonec povolil. Budete mu gólový moment vyčítat?

Chytil výborné věci. Ovšem musí být dostatečně koncentrovaný a dělat svoji práci kvalitně celý zápas. Naši hráči mají kvalitu, proto jsou v reprezentaci. Umí to, ale najednou mají výpadek, který nás potrestá. Konkrétně na Islandu i proti Walesu jsme doplatili na výpadek ze závěru utkání. Je to o zkušenosti a vyzrálosti. Wales hodně fauloval, hrál silově a provokoval. Musíme se z toho poučit, zůstat nad věcí a hrát kvalitně.

Mimochodem, proč vám rozhodčí na konci nedovolil střídání, kterým jste ještě mohli závěr rozkouskovat?

Bylo nám řečeno, že jsme rozhodčího neupozornili včas. Bylo tam víc takových momentů, ale není vina sudího, že jsme ten zápas ztratili.

Skvělý zápas odehrál křídelník Matěj Jurásek, jenž vstřelil gól a trefil tyč. Je pro jednadvacítku čím dál důležitější?

Roste. Ovšem je na něm vidět, že nemá pravidelnou zápasovou vytíženost, a projevují se u něj určité výkyvy. Každopádně je to nadstandardní hráč a proti Walesu dal krásnou branku. Měl by být gólový ještě víc. Předvedl výborný výkon, jen škoda, že jsme ve správný moment nedali na 2:0.

Při absenci stopera Martina Vitíka, jenž je s reprezentačním áčkem, jste sáhl k rozestavení se čtyřmi obránci a Patrikem Vydrou coby defenzivním štítem. Osvědčilo se to?

I v testovacím zápase se Slovenskem jsme hráli na čtyři obránce a na Islandu taky. Patrik nám na šestku vychází. Proti Walesu nepodal špatný výkon, ale někdy zbytečně opouští svoje prostory. Byl aktivní, měl dobrou rozehrávku a dobře zakončil trestný kop v prvním poločase. Přesně tohle si od něj slibujeme.

Jak budete s týmem přes víkend pracovat, abyste ustáli tlak? V kvalifikaci máte jen bod a už v úterý vás čeká Dánsko, které ve skupině ještě neprohrálo.

Pod tlakem jsme byli i před Walesem. První poločas jsme odehráli výborně, akorát jsme nepřidali druhý gól. Kvalitu máme, musíme pracovat stejně jako doteď. Čeká nás soupeř, který je silný míči a individuálně výborný, na ještě vyšší úrovni než Wales. Věřím, že za čtyři dny jsme schopní zregenerovat. Naše aktivita musí být stejná jako proti Velšanům a rozhodně musíme být efektivnější, abychom mohli hrát o postup na mistrovství Evropy.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice