Hlavní obsah

Suchopárek před losem Eura: Klidně bych šel znovu na Anglii. Čím inspiroval Šilhavý?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudný den se blíží. Česká jednadvacítka se v úterý po šesté večer dozví soupeře pro mistrovství Evropy, které v červnu a červenci 2023 bude hostit Rumunsko s Gruzií. „Jsme připravení, mám nachystané parádní sako a kravatu,“ usmívá se trenér Jan Suchopárek před losem v Bukurešti. Jeho tým má jen jednu jistotu: tutově se vyhne Chorvatsku, Švýcarsku a Belgii, které jsou s Českem v třetím koši.

Foto: FAČR

Trenér Jan Suchopárek s trenérem brankářů Petrem Koubou během tréninku Lvíčat.

Článek

Budete při losu nervózní?

Je pravda, že občas bývám zpocený. Třeba při červnovém losu baráže, kdy jsme byli nalosovaní v poslední možný moment. Na druhou stranu, je to jen los, všechno se ukáže až na hřišti.

Pro reprezentační áčko byl nedávný los kvalifikace na Euro 2024 milosrdný. Nezáviděl jste?

Mám stejný odznáček, jaký si na los bral trenér áčka Jarda Šilhavý. Snad přinese štěstí i nám. (usmívá se)

Povězte, máte vysněné soupeře?

Měli jsme tipovačku, ale upřímně: není moc z čeho vybírat. V téhle společnosti jsme outsideři a je celkem jedno, na koho narazíme. A z druhé strany: není tým, který bychom si nepřáli.

Nechcete se vyhnout ani Anglii, s kterou jste dvakrát prohráli v kvalifikaci?

Klidně bych si s ní zahrál odvetu. Každý tým je porazitelný - a Anglie do téhle skupiny patří.

A co třeba někdo z domácích, Rumunsko a Gruzie?

Před pěti lety jsme na Euru devatenáctek měli pořádající Gruzii, s kterou to vůbec nebylo jednoduché. Atmosféra na stadionu byla fantastická, hráči se s něčím takovým ještě nesetkali. Na mezinárodní úrovni to pro mě byla nejbouřlivější atmosféra, kterou jsem zažil, ale nepodlehli jsme jí. Vyhráli jsme 2:0 a postoupili do semifinále.

Dvě skupiny se budou hrát v Rumunsku a dvě v Gruzii. Kam byste raději vy?

Právě do Gruzie, kde se nám tenkrát dařilo. Pro náš současný realizační tým, který máme v jednadvacítce zhruba ze 70 procent stejný jako tenkrát, to byl velký zážitek a velká zkušenost. Byli jsme dobrá parta, vyhovovalo nám prostředí a dostali jsme se mezi nejlepší čtyři týmy turnaje. V semifinále jsme potrápili i favorizovanou Anglii, která rozhodla až v 93. minutě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hvězdy české jednadvacítky Matěj Kovář a Matěj Valenta oslavují postup na ME.

Mimochodem, na Euru se bude hrát i o vstupenku na olympiádu. Je to pro vás extra motivace?

Zatím ne. Pojedeme na mistrovství Evropy předvést co nejlepší výkon a v tuhle chvíli nepřemýšlíme o tom, co bude potom. Tím se můžeme zabývat až po Euru.

Zmínil jste, že se považujete za outsidery. S jakým cílem vlastně pojedete na Euro?

Vyhrát ho. Ale bude to těžké. (usmívá se)

Jako vždycky. O trofej bude hrát 16 nejlepších týmů Evropy.

Do začátku turnaje může ve všech týmech dojít k velkým změnám a přesunům, navíc se hraje mimo oficiální UEFA termín. Uvidíme, co se do té doby stane. Máme na přípravu dost času, i v naší nominaci může být dost změn. Věřím, že budeme silnější než v zářijové baráži s Islandem.

V Reykjavíku jste vyhráli 2:1 a v Českých Budějovicích vám stačila remíza 1:1. Jsou to příjemné vzpomínky?

Tým má výborný charakter a v kvalifikaci to potvrdil. Naší silnou stránkou je defenziva a máme i dobré střelce, ale je důležité, aby kluci pravidelně nastupovali v klubech. Hráči kvalitu mají, akorát zatím o ní ještě nevědí.

Jak bude vypadat příprava na Euro?

Počítáme, že listopadové a březnové reprezentační okno využijeme pro přípravná utkání. Hodně záleží na losu Eura, abychom v přípravě měli k dispozici týmy, s kterými se nepotkáme v první fázi šampionátu. V červnu vyrazíme na soustředění: rád bych, abychom se sešli na čtyři nebo pět dnů. Chceme, aby si hráči po dlouhé sezoně odpočinuli, ale zároveň se potřebujeme nachystat na to, abychom odehráli dobrý šampionát.

Nasazení do košů pro los ME do 21 let 2023
1. koš: Španělsko, Portugalsko, Německo, Francie
2. koš: Nizozemsko, Anglie, Itálie, Rumunsko
3. koš: Chorvatsko, Švýcarsko, Belgie, ČESKO
4. koš: Ukrajina, Norsko, Izrael, Gruzie

Reklama