Hlavní obsah

Svědík se vrátil domů: Utkání v Pardubicích pro mě budou vždy speciální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu se objevil v Pardubicích, kde započala jeho hráčská i trenérská kariéra. Coby dlouholetý kouč Slovácka dovedl Martin Svědík své svěřence k vítězství 1:0 na hřišti Východočechů a přiznal, že duel pro něj měl výjimečný nádech. „Strávil jsem tu spoustu krásných let. Bude to pro mě vždy speciální,“ prozradil na pozápasové tiskové konferenci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovácka Martin Svědík oslavuje vítězství v Pardubicích.

Článek

V prvním poločase jste přežili několik šancí soupeře, jak jste to viděl vy z lavičky?

Myslím, že samotný vstup do utkání jsme neměli úplně špatný. Ale v momentě, kdy jsme si vytvořili šance, jako například u Dana Holzera, by bylo potřeba lepší řešení. V globálu měly lepší první poločas Pardubice a dostaly se do více nebezpečných situací, hlavně proto, že my jsme nebyli kompaktní. Například když šel dlouhý, nakopnutý balon. Nicméně jsme se dostali do vedení po skvělé akci, ač z pravé strany byla poměrně ojedinělá. Milan (Petržela) to dobře zatáhl, Kali (Jan Kalabiška) pak vzorově zavřel zadní tyč.

Druhý poločas jste se dozadu jevili o poznání pevnější.

Stáhli jsme obranu níže, aby Pardubice neměly prostor pro protiútoky. Posunuli jsme presink do středního, nebo takového nižšího bloku. Pardubicím pak dělalo problémy se tam dostávat, neměly takový tlak ani šance. Nám se naopak otevíraly prostory nahoře, bohužel jsme ani jednu z dobrých příležitostí nevyužili, i když jsme rozdíl ve skóre mohli navýšit.

Čím si tu neefektivitu před brankou soupeře vysvětlujete?

Jak tyhle situace řeší Pardubice, tak je řešíme my. Žádný z našich ani jejich hráčů nemá moc vstřelených gólů. Je to otázka kvality rozhodnutí a jeho provedení. Dám příklad. V momentě, kdy šel Kim Sung-pin do situace dva na jednoho, nemusel hned přihrávat. Mohl balon raději potáhnout a až pak hledat spoluhráče, nebo zakončit sám. To samé Holzer. Jde sám a zbrkle střílí. Přitom kolem něj nikdo nebyl, mohl si balon v klidu zpracovat a udělat třeba kličku gólmanovi.

Díky vítězství vás to ale zas tak moc mrzet nemusí.

Ano, za tři body jsem každopádně rád. Je to taková náplast za domácí utkání s Mladou Boleslaví (2:2). Tam byl náš výkon velice špatný, takovou hru si naši fanoušci nezasloužili. Těší mě, že se nám to podařilo napravit.

V první minutě byl ošetřován kapitán Michal Kadlec, ale nakonec dokázal v zápase pokračovat. Jak to s ním vypadá?

Má nateklý kotník. Jsem rád, že utkání dohrál, je to náš klíčový hráč. V prvním poločase na něm byla trošku vidět opatrnost, bylo znát, že se zranil. Nebyl úplně v topu. Ve druhém byl ale už i jeho výkon na takové úrovni, která je mu hodna.

Je pro vás utkání s Pardubicemi stále ještě něco víc? Přeci jen odsud pocházíte…

Pro mě bude vždy speciální. Strávil jsem tu spoustu krásných let. Pardubice jsou klub, který mě vychoval k trenéřině, ke všemu. Minule jsem byl hodně špatný z toho, že se nám to tady výsledkově nepovedlo (jarní porážka 1:3). Proto mám dnes velkou radost.

Reklama