Hlavní obsah

Tajemství odhaleno. Kúdela je ve Walesu, sám tam chtěl. Jaká bezpečnostní opatření ho provázejí?

Cardiff
Aktualizováno

Fanoušci mají konečně jasno. Česká fotbalová reprezentace počítá pro úterní kvalifikační duel ve Walesu i se stoperem Ondřejem Kúdelou. Z obavy o jeho bezpečnost mu původně Slavia návrat na Ostrovy nedlouho po vypjatém pohárovém duelu s Glasgow Rangers zatrhla. Vedení FAČR se nakonec s jeho mateřským klubem dohodlo. Roli sehrála také skutečnost, že sám stoper projevil přání s národním týmem odcestovat.

Jednoznačně jsme stáli o to, aby s námi Ondra Kúdela jel, říká trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Ani v době dopoledního odletu nebylo jasné, jestli bude klíčový stoper k dispozici. Vedení reprezentace avizovalo, že jasno do ostře sledovaného případu vnese až během podvečerní tiskové konference. Tak se i stalo.

„Ondra Kúdela nakonec s mužstvem odcestoval. Omlouváme se, že jsme z bezpečnostních důvodů nemohli informaci potvrdit dříve. Je zdravý, sám odletět chtěl. Dostal nominaci, takže vedení pak vstoupilo do jednání se Slavií," oznámil Petr Šedivý, tiskový mluvčí reprezentace.

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav TvrdíkVideo: Sport.cz

„Jsme samozřejmě moc rádi, že Kúdela je ve Walesu s námi, protože je nedílnou částí naší základní sestavy. Dění kolem něho je samozřejmě nepříjemné, pro něho samotného nejvíc. Ale už v zápase s Belgií ukázal, že ho to nezasáhlo. Je připraven i na úterní utkání," s očividnou úlevou kvitoval reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý, že se slávistický stoper sám rozhodl za La Manche s mužstvem letět a pro kvalifikační duel s Velšany být k dispozici.

Jsem hrdý na svoje mužstvo, řekl po remíze s Belgií Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

„Chtěl s námi odcestovat, proto vedení reprezentace asociace vstoupilo do jednání s vedením Slavie," potvrzoval mluvčí národního týmu Petr Šedivý rokování, o nichž se v předchozích dnech vehementně spekulovalo, ale ani jedna zainteresovaná strana je oficiálně nepotvrdila, natož aby před odletem do Cardiffu sdělila, zda došlo k dohodě.

Kúdela nakonec na půdu Ostrovů vstoupil.

„Nebudeme specifikovat bezpečnostní opatření, postupujeme ve shodě s přáním hráče," odmítl Šedivý prozradit, zda je stoper reprezentace vzhledem k obavám o jeho bezpečnost a případnému riziku spojovanému s děním v Ibroxu v Glasgowě po odvětě Evropské ligy s Rangers pod zvláštním dohledem či snad ochranou.

„Tým je moc rád, že je Kúdela s námi a je připravený na zápas," dodal pouze.

Spoluhráči se prý přimluvili

Příliš jasno není ani o tom, zda klíčovou roli v obnovených jednáních mezi svazovým vedením a vedením Slavie a v následné změně postoje k účasti Kúdely ve výpravě směřující na Ostrovy sehráli jeho reprezentační spoluhráči, jak se o tom v kuloárech spekulovalo.

„Za mě to bylo úplně jasné. Pokud se mě někdo ptal, zda stojím o to, aby s námi Ondra jel, odpovídal jsem jednoznačně ano. Další jednání byla na vedení reprezentace, svazu a Slavie, tedy pánů Malíka a Tvrdíka. Chtěl bych poděkovat, že se domluvili a že Ondra je v Cardiffu s námi," alespoň něco naznačil trenér Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenéři české reprezentace (zleva): Jiří Chytrý, Libor Sionko, Tomáš Galásek a Jaroslav Šilhavý během tréninku před utkáním s Belgií.

„Já byl mezitím v Berlíně, nemohu potvrdit ani vyvrátit, že něco takového proběhlo. Jinak jsme všichni rádi, že Ondra tady může být s námi. Pro nás je důležitý hráč," říká kapitán Vladimír Darida, který spolu se Schickem, Pavlenkou a Kadeřábkem za mužstvem dorazil z Německa.

Slavia už ve čtvrtek prostřednictvím najaté advokátní kanceláře informovala, že svého obránce po dohodě s vedením reprezentace nepustí na zápas ve Walesu kvůli událostem z odvety osmifinále Evropské ligy v Glasgow z předminulého týdne. Pražané uvedli, že se obávají o hráčovu bezpečnost na ostrovech.

Sám Kúdela ovšem veškeré obavy odmítl. „Ondra vždycky pomůže týmu. I v kabině, stejně jako na hřišti, působí klidně. Je komunikativní, je s ním sranda," chválí ho Darida.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň