Hlavní obsah

Tlak sílí, Lvíčata potřebují první výhru. Před osudovou bitvou se relaxovalo na hokeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zpackané konce, dvě nepříjemné ztráty. Česká jednadvacítka má po první čtvrtině kvalifikace na EURO jen bod a v úterý večer potřebuje v Českých Budějovicích nutně porazit spolufavorita skupiny Dánsko. Jinak se postupové vyhlídky ještě víc zamlží. „Chceme vyhrát a poskočit v tabulce,“ vzkázal kapitán Václav Sejk. Tlak na jeho tým sílí.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Kapitán české jednadvacítky, Václav Sejk (vlevo) věří, že Lvíčata uspějí v souboji s  Dánskem

Článek

Zářijová zastávka na Islandu: nadějné remízové skóre, selhání v 94. minutě a porážka 1:2. Černý pátek třináctého října v Budějovicích: dlouhé vedení, gól z poslední akce v 96. minutě a smolná plichta 1:1 s Walesem. Kdyby došlo na kolaps i v úterní osudové bitvě s Dánskem, jednadvacítce by se přímý postup na šampionát, který bude v létě 2025 hostit Slovensko, už možná nenávratně vzdálil.

„Po Walesu jsme byli zklamání, ale troufám si říct, že to atmosféru nenarušilo. Tým si sedá víc a víc, od toho se můžeme před Dánskem odrazit,“ pravil kapitán Sejk.

A jak se vyhnout nechtěným zatměním na konci? „Potřebujeme zápas rozhodnout co nejdřív a nedat soupeři prostor, aby s výsledkem ještě mohl něco udělat. Musíme se soustředit až do konce a Dánsko porazit,“ zdůraznil Sejk.

Mimochodem, v neděli večer si s parťáky vyrazil vyčistit hlavu na extraligový duel hokejových Budějovic s Třincem. „Chtěli jsme na chvíli vystoupit z fotbalového světa. Strávili jsme společný čas a bonusem bylo, že jsme se mohli bavit o něčem jiném než jen o naší práci,“ popsal Sejk.

Teď už je ale v týmu trenéra Jana Suchopárka tématem číslo jedna znovu fotbal, jinak to před poslední letošní kvalifikační partií ani nejde. Dánové, kteří šli do losování kvalifikace z prvního koše, načali cestu na mistrovství Evropy už v červnu, když ještě předchozí česká jednadvacítka hrála na EURO v Gruzii. Výsledky? Povinná výhra 2:1 v Litvě a remíza 2:2 v přestřelce s Walesem. V září přišly porážky v testovacích zápasech s Francií a Slovenskem.

Pohled na pestrou dánskou soupisku je zajímavý: brankář Filip Jörgensen pravidelně chytá ve španělském Villarealu, pravý obránce Anton Gaaei po letním přestupu nabírá formu v Ajaxu, vysoký stoper Thomas Kristensen se rozkoukává v italském Udine a teprve 19letý střední záložník Oscar Fraulo sbírá zkušenosti v Utrechtu, kde hostuje z bundesligového Mönchengladbachu. „Všichni jsou zranitelní, což platí i o Dánech,“ poznamenal Sejk.

Jeho tým zatím zaostává za svým ofenzivním potenciálem, na Islandu i proti Walesu se trefil pokaždé jen jednou. „Když budeme dominovat jako v první půli proti Walesu a proměňovat šance, klapne to,“ přesvědčoval Sejk. „Máme to ve svých rukách: pokud všechno vyhrajeme, postoupíme z prvního místa.“

A pokud ne? Raději nedomýšlet.

Kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2025, skupina I

1.Wales31206:55
2.Dánsko21104:34
3.Island11002:13
4.ČESKO20112:31
5.Litva20023:50

Reklama