Hlavní obsah

S kým na Liberec? Neprozradím. Rituál si nechám až do Říma, hlásil Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zklamaný Roberto Bordin se na pozápasové tiskovce zdržel jen pár minut. „Propadli jsme naprosto ve všem,“ hlesl trenér Tiraspolu. Zato slávistický kouč Jindřich Trpišovský měl díky drtivému vítězství 6:0, kterým vršovický tým vyrovnal rekord skupinové fáze Evropské ligy, mnohem rozvernější náladu. „Takhle jsem v pohárech ještě asi nezačal,“ řekl na konci povedeného čtvrtečního večera. Pro připomenutí: Slavia má dvě výhry ze dvou zápasů a o skóre vede svoji skupinu před AS Řím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ze slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského po výhře 6:0 nad Tiraspolem čišela spokojenost.

Článek

Splnil se vám pohárovým vítězstvím 6:0 trenérský sen?

Jasně, výhra v Evropské lize o šest gólů se počítá. Navíc se nikdo nezranil ani nevykartoval. Do toho se sešla spousta hezkých kombinačních akcí a individuálních výkonů. Nikdo nezahrál špatně, celý tým odvedl skvělou práci. A pro trenéra je to zápas, který si můžete v klidu dohrát a třeba si i vychutnat povedené akce. Taky jsem měl tepovku níž než v předchozích zápasech.

Čím to, že se vám to takhle hezky sešlo?

V první řadě musím pochválit atmosféru: Evropská liga se po dlouhé době vrátila do Edenu a podle toho to vypadalo. Skvělé fandění, moc děkujeme. Hodně nám pomohlo fantasticky rychlé hřiště i vstup do zápasu, dali jsme gól z první šance a za chvilku druhý ze standardky. Soupeř pak otvíral hru a nám se naskytovaly prostory pro rychlý přechod. Náš pohyb dělal Tiraspolu velký problém a přidávali jsme další góly. Uhráli jsme výborný výsledek po velmi dobrém výkonu, ke kterému přispěli i střídající hráči.

Navíc jste vyrovnali rekord skupinové fáze Evropské ligy.

Klubový rekord je 7:0 z loňského předkola Konferenční ligy proti St Joseph's a je trochu škoda, že Boluovi (záložník Bolu Ogungbayi) nebo Bóřovi (obránce Jan Bořil) na konci nepadly šance. I tak si musíme vážit vítězství a kvality útočného projevu. Dva góly dal Mojmír Chytil, jemuž poslední dvě ligové branky neuznal VAR. Proti Tiraspolu ho výborně podporovali i hráči z druhé vlny, profitoval z toho.

A jak se vám líbil záložník Conrad Wallem na netypické pozici pod hrotem?

Byl skvělý s míčem i bez něj, pro vítězství byl hodně důležitý. Potřebovali jsme pokrýt tři středové hráče Tiraspolu a hledali jsme falešného Ondru Lingra, který odešel v létě. Čili hráče silného okolo šestnáctky, běžecky i v osobních soubojích. Když jsme to s Conradem řešili před pár týdny, povídal, že se nejlíp cítí na krajní pozici. Ale hledali jsme třetího střeďáka a říkali jsme si, že by mu to mohlo sedět. Vyšlo to, byl taková spojka mezi zálohou a útokem.

Mohl by jí být i do budoucna?

Náš fotbal byl historicky založený na kvalitní desítce. Předtím ji hráli Ondra Lingr nebo Nico Stanciu a pak nám trochu chyběla. Wallem naznačuje potenciál, stejně jako Bolu. Do budoucna by nám to mohli vyřešit.

V lize se vám moc nedařilo, v posledních třech kolech jste skórovali dohromady jen dvakrát. Užili jste si pohárovou jízdu proti Tiraspolu o to víc?

Po předchozích zápasech to byl balzám. Jak říkal Ivan Schranz: „Dneska jsme si zahráli fotbal a v neděli to bude v Liberci zase boj.“ Kameraman mi říkal, že se hrálo přes 65 minut čistého času, což je věc, po které všichni voláme.

Ovšem ne vždycky to takhle vyjde.

Čím víc čistého času, tím je fotbal zajímavější. Pak jsou obránci unavení a rodí se takové výkony. Druhá věc je skvělý rozhodčí, jenž hru pustil a nepískal kontakty rameno na rameno. Týmy si přivykly a chtěly situace ustát. Z naší strany to byla oslava fotbalu, ovšem i soupeř byl šikovný, když měl míč u nohy. Kdo byl na stadionu nebo si zapnul televizi, nelitoval. Byl to úplně jiný sport než v posledních zápasech.

Dvě výhry, šest bodů a skóre 8:0. Mohli jste skupinovou fázi Evropské ligy načít líp?

Je to snový start. Myslím, že šest bodů mám po úvodních dvou zápasech v Evropě poprvé. Jsme rádi, že jsme potvrdili první výhru ze Ženevy, a před dvojzápasem s AS Řím, který má taky šest bodů, jsme v dobré pozici. Mohlo by nás to před utkáními proti AS uvolnit.

Českým týmům se v pohárech daří a sahají po obhajobě pozice v elitní patnáctce v žebříčku národních koeficientů.

Musím ostatním týmům pogratulovat. Je to dobře pro národní koeficient, který je důležitější než klubový. Je skvělé, že Plzeň vyhrála venku, v pohárech to pro české týmy vůbec není samozřejmé. Ukázalo to na kvalitu české ligy, o které se často bavíme. Musíme hledat mechanismy, aby se to, co dokážeme předvádět v pohárech, mohlo maximálně přenést i do ligy.

Před zápasem v Ženevě jste oznámil, že bude chytat Aleš Mandous, a před Tiraspolem jste prozradil místo v základu pro útočníka Mojmíra Chytila. V obou případech následovaly povedené výkony zmíněných hráčů a vítězství. Kdo bude hrát v nedělní lize v Liberci?

Je to hezký rituál, ale nechal bych ho jen na Evropu. Víc toho řeknu asi až příště v Římě, ať oživíme naše šance. (usmívá se)

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen