Hlavní obsah

Umělec na hřišti i u plátna. Kniha o Antonínu Panenkovi slibuje překvapení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslul originální bělehradskou penaltou, kterou by si klidně mohl nechat patentovat. Má stovky napodobitelů po celé zeměkouli, originál však zůstane jen jeden. „Z Česka je Antonín Panenka jméno, které zná nejvíc lidí na světě,“ usmívá se Ivan Hašek, jeden z kmotrů nové knihy o legendárním fotbalistovi. Více už v naší reportáži.

Umělec na hřišti i u plátna. Z Česka je to jméno, které zná nejvíc lidí na světě, znělo na křtu knihy o Antonínu Panenkovi. Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

U Pivrnce slavila česká reprezentace v roce 1995 postup na EURO, první v samostatné éře. Restaurace v centru Prahy byla tentokrát místem křtu knihy Panenka/Legenda z Ďolíčku, která vychází u příležitosti blížících se 75. narozenin Antonína Panenky.

Jejími autory jsou Václav Tichý a Zdeněk Pavlis, redaktor Sport.cz. V roli kmotrů se představili Karol Dobiaš, Ladislav Vízek a Ivan Hašek.

„Jednu knížku už mám a s další jsem nepočítal. Souhlasil jsem s podmínkou, že v ní promluví i mí kamarádi. Snad jsem udělal dobře,“ říká skromně Antonín Panenka.

To, že bude dloubák úspěšný, jsem věděl měsíce dopředu, vzpomíná Antonín Panenka na slavnou penaltuVideo: Sport.cz

Nový titul slibuje i řadu překvapení. „Třeba o uměleckém kumštu. Tonda propadl malování, kreslí krásné obrazy. A už jako malý kluk hrál ve filmu,“ poukazuje Zdeněk Pavlis.

Došlo i na originální historky. „Třeba jak se s Bohemkou dostal do Kuvajtu a sledoval tam, jak se loučí s jejich internacionálem. Nastoupilo snad pět set šejků a předávali dary - velbloudy, zlato, americké Chryslery. Pár měsíců poté se Tonda loučil s Bohemkou. Dostal dres a čokoládového kohouta,“ usmívá se jeden z autorů.

Řeč se stejně vždycky stočí ke slavné penaltě, která v roce 1976 zajistila Československu titul mistrů Evropy.

S nikým jsem nejednal, ale trenér nároďáku je pozice, kterou asi nikdo neodmítne, říká Ivan Hašek. Video: Sport.cz

„Já říkám, že kdyby mu ji tenkrát Maier chytil, tak by Tondu teprve touhle dobou propouštěli ze žaláře,“ směje se Panenkův velký kamarád Ladislav Vízek.

Kdo od té doby promění penaltu dloubákem do prostředka branky, skóruje prostě Panenkou. Na celém světě.

„Před Bělehradem jsem ji poctivě trénoval dva roky, na každém tréninku. Vyzkoušel jsem ji doma v přátelských i ligových zápasech. Neměl jsem žádné pochybnosti. Německý brankář na Bohemku nechodil, aby věděl, jak to kopu. Byl jsem ne na sto, ale na tisíc procent přesvědčený, že to dobře dopadne,“ ujišťuje fotbalový básník z Vršovic i po dlouhých letech.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 61. min Živě
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  1 : 0 Teplice - Liberec 1 : 0 60. min Živě
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 61. min Živě
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.