Hlavní obsah

Sto tisíc lidí na tribunách i Skot bez zubů. Před 50 lety debutoval Panenka v reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do povědomí nejen fotbalových fanoušků se zapsal hlavně díky slavnému „vršovickému dloubáku“ z finále ME 1976. To bylo necelé tři roky poté, co legendární Antonín Panenka debutoval v československé reprezentaci. Tehdy jako 25letý talent druholigových Bohemians.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Panenka debutoval v reprezentaci v roce 1973 proti Skotsku.

Článek

Národní tým nastoupil 26. září 1973 ve Skotsku do kvalifikačního utkání o MS 1974 v Brazílii. V brance Ivo Viktor, v obraně Ján Pivarník nebo Václav Samek, o góly se měli starat Jozef Adamec, Pavel Stratil či Zdeněk Nehoda. A v záloze? Vedle Ladislava Kuny a Přemysla Bičovského postavil kouč Václav Ježek debutanta Antonína Panenku.

V té době druholigového fotbalistu. „Pamatuji si to moc dobře, na takové věci člověk nezapomíná. Byl to pikantní zápas také v tom, že jsem poprvé v životě hrál před stotisícovou návštěvou,“ líčí Panenka pro web fotbal.cz.

Ano, v Hampden Parku se sešlo na dnešní poměry neskutečných 100 tisíc fanoušků. Není divu, Skotové měli v té době čtyři body za dvě výhry nad Dánskem (tehdy se za triumf udělovali dva body, pozn. red.), Čechoslováci se Seveřany nejprve remizovali, pak je rozstříleli vysoko 6:0. Podzimní vzájemné dvojutkání rozhodlo, kdo se v roce 1974 se mohl těšit na cestu do Brazílie. Bylo však jasné, že pokud Skotové domácí duel zvládnou, postup už jim nikdo nevezme.

„Potřebovali jsme neprohrát, což se nakonec nepodařilo. Byť jsme šli do vedení,“ přemítá Panenka nad porážkou 1:2. „Skotové měli výborné mužstvo. Vzpomínám na středního útočníka Jordana, který hrával i v Manchesteru United. Měli jsme rozehrávat míč, on si před nás stoupnul a jako by na nás bafnul. V té otevřené puse neměl žádný zuby. Platil za výborného hlavičkáře a jak chodil často do soubojů, tak měl většinu vyražených. Koukal jsem na něj jako opařenej a pomalu se nemohl rozběhnout,“ líčí dál.

Konec v kvalifikaci nakonec Panenku zas tak dlouho mrzet nemusel. Už za tři roky slavil zlato z ME, kdy ve finále proti Západnímu Německu rozhodl penaltový rozstřel nesmrtelným dloubákem. Dodnes je legendou Bohemians a také prezidentem klubu. V červenci po 40 letech letěl s Klokany do Evropy, byť logicky v už úplně jiné roli.

„Vidím tam rozdíl, protože se letí, my jsme tehdy jeli autobusem, pokud dobře vzpomínám tak do Budapešti. Teď je to hezká vzpomínka a tuhle cestu si strašně užívám,“ hlásil před odletem do norského Bodö (Bohemians nakonec po výsledcích 0:3 a 2:4 v předkolech Konferenční ligy skončili).

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Andrej Kvašňák (vlevo) a Antonín Panenka při otevírání fotbalové síně slávy v Praze na Strahově.

Od svého skotského debutu odehrál v reprezentaci 59 utkání, vstřelil 17 branek. Vybavuje si hlavně jak zmíněné zlato, tak bronz z ME 1980. „Dosáhli jsme na velké úspěchy, které tady asi už dlouho nikdo nezažije,“ říká a dodává, že současný český národní tým bedlivě sleduje. „Držím palce, abychom se dostávali na evropské i světové šampionáty, ale je před námi dlouhá cesta. Chybí nám hráči v evropských top klubech,“ komentuje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.