Hlavní obsah

V Evropě podával Jablonci míče, v derby zařídil bod. Asi teď budu muset chvíli šetřit, culil se Černák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na derby mezi Libercem a Jabloncem chodil ještě jako školák fandit zelenobílým, nyní teprve osmnáctiletý Michal Černák v 58. Podještědském derby svým prvním ligovým gólem přispěl k remíze 1:1. „Užívám si to hodně a mám z toho obrovskou radost. Jde o můj první ligový gól, takže vzpomínka na celý život. A vše ještě umocňuje, že jsme díky tomu získali bod. Jsem moc šťastný," zářil jablonecký odchovanec.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jablonecký hrdina Michal Černák na archivním snímku z duelu proti Karviné.

Článek
Fotogalerie

K první trefě mezi elitou mu U Nisy stačila necelá čtvrthodinka. Na hřiště se dostal v 63. minutě místo Malínského za stavu 0:1 pro domácí. A v 77. minutě zařídil pro svůj tým cennou plichtu.

„Viděl jsem, že Venca Pilař našel dloubáčkem Vencu Kadlece a ten si míč hrudí zpracoval. Gólman Knobloch na něj vyběhl a jen jsem si na Vencu zařval, ať mi to nechá. A propálil jsem všechno, co mi tam v cestě stálo. Abych byl upřímný, zavřel jsem oči a jen jsem to propálil," popsal gólový moment.

Nestraší ho jako osmnáctiletého cucáka výše zápisného? „Samozřejmě trošku jo, nějaké částky jsem slyšel a moc se mi nelíbily... Ale zase jsem rád, že gól padnul. Asi budu muset chvíli šetřit a pak to našemu pokladníkovi Tomáši Hübschmanovi dát," usmál se Černák.

Aby ne. O takovém okamžiku jako jablonecký odchovanec snil odmala. Derby mezi Libercem a Jabloncem viděl jako fanoušek hodně. „Na prvním jsem byl asi v devíti nebo deseti letech. Ani nevím, jestli jsme tenkrát remizovali nebo vyhráli. Ale bylo to v Jablonci a hodně jsem ho prožíval. Derby je pro jabloneckého odchovance nejvíc a že jsem v něm mohl zaskórovat a zremizovat ho je pro mě hrozně důležitý," přiznal Černák, který se v zápase blýskl i v závěru utkání úspěšným obranným zákrokem po běžeckém souboji s rychlonohým Matouškem.

„Měl jsem dostatek fyzických sil, a hlavně jsem věděl, že je nějaká osmdesátá minuta a že Honza Matoušek už nebude v nejlepší kondici, že už určitě nemůže. Zabral jsem a jsem rád, že jsem ho doběhl, protože mohlo být zle," pověděl.

Ještě před třiceti měsíci přitom Černák podával svým současným spoluhráčům míče. „Naposledy jsem byl, když se v Jablonci hrála Evropská liga. Pamatuju si, jak jsem už s kluky dopoledne trénoval a odpoledne jim byl podávat míče," usmál se Černák, jenž prožívá v kariéře zlomovou sezonu.

„Pro mě jde zatím o povedenou zimu a jaro. Na začátku přípravy jsem se na týden zranil, takže jsem se bál, aby se zranění nevleklo, ale dostal jsem se z toho a jsem rád, že mi teď pan trenér dává šanci, že mu to vracím. Buď gólem nebo asistencemi," připomněl dvě nahrávky ve čtvrtfinále domácího poháru s Mladou Boleslaví v předminulém týdnu. „Tenhle gól je důležitý milník v mé kariéře. Doufám, že další budou přibývat," přeje si.

Reklama

Související témata: