Hlavní obsah

Ve třinácti poprvé ve druhé lize. Amerika má nového rekordmana, trumfl i Maška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu teprve třináct, a už má svoje heslo na Wikipedii. Da'vian Kimbrough je zázračný teenager: coby historicky nejmladší hráč profifotbalu v USA si poprvé zahrál tamní druhou ligu. Útočník Sacramenta dostal posledních pár minut v nedělní partii s Las Vegas a pomohl pohlídat vítězství 2:0.

Foto: Profimedia.cz

Da'vian Kimbrough

Článek

Když se v 87. minutě za postranní čárou chystal na střídání, tleskal mu celý stadion. Někteří fanoušci poamericku vstali a aplaudovali vestoje. Bylo proč: ve 13 letech, 7 měsících a 13 dnech ještě nikdo druhou ligu v Americe nehrál. Podle CNN je Kimbrough nejmladším hráčem v amerických týmových sportech vůbec.

Čišel z něj klid, nic nepokazil. „Před střídáním jsem měl trochu nervy, ale jakmile jsem se dostal na hřiště, už to bylo jen o fotbale. O tom, že dělám něco, co miluju. Jen fotbal. Jednoduchá věc,“ vyznal se mladinký útočník na konci svého životního dne.

Rodák z Kalifornie v americké druhé lize trumfl Axela Keie: útočník s africkými kořeny byl při svém předloňském velkém poprvé o dva měsíce starší než Kimbrough. Pro pořádek, dnes 15letý Kei pravidelně hraje za béčko ligového Salt Lake.

Kimbrough odjakživa platil za nevšední dítě a nezastavitelného střelce. Třeba před dvěma lety v 31 zápasech za třináctku stihl 27 gólů. Věkové kategorie přeskakoval naprosto běžně a letos v létě podepsal první profesionální smlouvu v Sacramentu, což je nynější lídr druholigové Západní konference.

„Tohle je na mojí práci krásné. Dali jsme v áčku šanci talentu z akademie, navíc na našem stadionu před našimi fanoušky. Právě tahle kombinace fanoušky nadchla,“ pravil Mark Briggs, trenér Sacramenta.

Jen pro srovnání: nejmladším hráčem české první ligy je Dominik Mašek, premiéru měl v 15 letech, 10 měsících a 18 dnech. Ironií osudu s velkým fotbalem skončil už před třicítkou, měl smůlu na zranění. Od léta je asistentem trenéra příbramského béčka.

Reklama

Související témata: