Hlavní obsah

Velkolepá chorea, úžasné návštěvy. Touha po kultivaci ligového fotbalu přináší ovoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř rekordní návštěvy, skvělá chorea a parádní atmosféra na stadionech. Současný ročník Fortuna ligy baví, pyšní se druhou nejvyšší průměrnou návštěvností v historii samostatné české ligy. „Máme z toho samozřejmě velkou radost. Jak pro nás, tak pro kluby to ale musí být zároveň motivace, abychom neusnuli na vavřínech a snažili se i nadále posouvat ve všech směrech,“ řekl obchodní a marketingový ředitel Ligové fotbalové asociace Daniel Hajný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Choreo fanoušků Slavie.

Článek

Není náhodou, že více lidí, než činí průměr úvodních sedmi kol probíhající sezony (6 758), chodilo na fotbal naposledy v ročníku 1996/97 (7 155). Současný trend neustále vylepšovat podmínky jak pro domácí, tak hostující fandy, je totiž naprosto zřejmý. „Daří se kultivace prostředí, což je dlouhodobou strategií LFA. A zlepšuje se i celkový přístup k samotným utkáním. Například vymýšlením předzápasových programů, které lákají fanoušky na stadion s předstihem. Zmínit v tomto ohledu lze projekt FORTUNA:LIGA FANZONA,“ pokračoval Hajný.

Enormní zájem diváků o kopanou by se tedy dal považovat za ocenění všech zúčastněných stran. Začít ale musíme u samotných fanoušků, jejichž připravená chorea na tribunách obzvlášť baví. Jedním příkladem za všechny může být například duel pátého kola Fortuna ligy Slavie Praha s Baníkem Ostrava. Sešívaní vyrukovali s obrovskou plachtou přes dvě celé tribuny s nápisem „Slavia proti všem,“ Chachaři pak s choreem s hláškou z filmu Pelíšky připomněli 55leté výročí invaze sovětských vojsk do tehdejšího Československa. K tomu oba tábory neustále a s řádnou hlasitostí podporovaly své favority. Prostě paráda.

„Vnímáme to jako odraz dlouhodobé práce, která se v Česku daří kolem fotbalu dělat jak LFA, tak klubům ve všech oblastech: herní, marketingové, komunikační či prací s fanoušky,“ komentoval vysoký zájem o ligu Hajný. „Výraznými v této oblasti jsou především velké kluby, ale to, že se do oblastí marketingu a PR nebojí týmy investovat, je patrné v rámci celé Fortuna ligy. Vypíchnout lze práci Hradce Králové, jenž skvěle využívá faktoru nového stadionu, nebo Teplic, kterým se povedl rebranding,“ chválil marketingový ředitel LFA.

Právě Teplice v porovnání s předešlými sezonami ušly obrovský kus cesty, což se projevuje hlavně ve více než dvojnásobném nárůstu návštěvnosti. Navíc klub již počátkem září avizoval, že za necelé tři měsíce od představení současných dresů jich prodal dvakrát tolik, co za celý minulý ročník.

„To je rozhodně nad plán, ale výborných čísel dosahují i další produkty ve fanshopu. Hitem se například staly i kšiltovky,“ pochvaluje si tiskový mluvčí Teplic Martin Kovařík, který poté přiblížil další z příčin zvýšeného zájmu o fotbal v severočeském městě.

„Od nové sezony jsme začali zápasy pojímat jako událost pro celou rodinu, která nemusí být jen o fotbalu samotném, ale i o dalších doprovodných aktivitách. Začali jsme například připravovat fanzónu se soutěžemi pro děti. Pro blížící se zápas se Slavií zde budeme mít rovněž DJ Mártyho Čonina, nebo výborné burgery od TODI Burgers and fries z Chomutova. Ti pro fanoušky plánují připravit například „Verba“ burger a podobné tematické novinky,“ nastínil Kovařík, přičemž na dalších projektech a vylepšení zázemí pro fanoušky samozřejmě nadále hodlá usilovně pracovat.

Podobně to ale začínají mít i ostatní kluby, což je jen a jen dobře. Čím dál větší důležitost navíc nese i ochota připravit co nejlepší podmínky pro hostující příznivce, kteří danou vstřícnost pak pochopitelně ocení. Ať už se jedná o poskytnutí (při dostatečném zájmu) větší části stadionu, než je vymezený sektor, nebo logistická vylepšení. „Když přijede velký tábor hostů, o který je dobře postaráno, ten tábor to fotbalu jako takovému to vrátí skvělou kulisou. Plné tribuny ženou dopředu všechny,“ má jasno Daniel Peterka, který ve Spartě Praha působí coby brand manager a také SLO (supporter liaison officer, tedy jakási spojka mezi klubem a fanoušky).

I na pražšké Letné si momentálně užívají čím dále větší návštěvy, vkrádá se ale otázka, zdali je neovlivňuje jen potitulová euforie. „Dalo by se říci, že to je způsobené sportovním výsledkem, ale bez dobré marketingové strategie bychom na taková čísla nedosáhli. Důkazem může být návštěvnost ze sezony 2014/2015 po zisku treble, kdy takový zájem o utkání nebyl,“ vysvětluje Peterka. S jeho slovy koresponduje i fakt, že čím dále vyšší návštěvy hlásí i konkurenční Slavia s prozatímním průměrem 17 852, která v lize skončila až druhá. A na kvalitní strategii a komunikaci s fanoušky si také zakládá…

Přízeň z tribun nezůstala bez odezvy. Jakousi odměnou může být fakt, že zbylá podzimní kola Fortuna ligy byla rozlosována s výrazným předstihem. Fotbaloví fanatici si tak mohou dopředu rozmyslet, kdy kam vyrazí. „Je to naprosto nová situace. Nyní se dá lépe plánovat, organizovat a hlavně se těšit,“ pochvaluje si Peterka. „Už dopředu jsme avizovali, že bychom v této sezoně rádi vypisovali více termínů. Díky kooperaci se všemi subjekty se podařilo domluvit celý podzim, což není standardem ani u největších lig světa. Ať už se podíváte do Premier League, Bundesligy, Serie A nebo La Ligy, nikde tolik zápasů s přesnými čísly nemají,“ porovnával Hajný.

Obraz příznivců kopané u široké veřejnosti možná není nejlepší, mluví se hlavně o průšvizích či poměrně ojedinělých excesech. Zatímco daná témata pochopitelně nezainteresovanými značně hýbou, při bližším zkoumání problematiky je realita o poznání příjemnější. Fanoušci své oblíbence podporují, seč jim síly stačí, většina klubů i LFA se jim pokoušejí vycházet vstříc. A zvýšené návštěvy Fortuna ligy jasně ukazují, že kombinace těchto faktorů přináší sladké plody v podobě téměř rekordní návštěvnosti. O úžasné atmosféře na mnoha stadionech ani nemluvě…

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.