Hlavní obsah

Většinový podíl, čtyři miliardy a kolize se Spartou. Křetínský má údajně ovládnout West Ham

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český miliardář Daniel Křetínský se podle anglických médií chystá investovat v přepočtu čtyři miliardy korun a stát se většinovým vlastníkem fotbalového londýnského West Hamu. Křetínskému patří momentálně 27 procent akcií a údajně plánuje koupit 25procentní podíl po zesnulém Davidu Goldovi. Problém to může být pro jeho aktivity v pražské Spartě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetínský na archivním snímku.

Článek

„Pokud by získal zmíněných 25 procent akcií, zvýšil by se jeho podíl na 52 procent a stal by se tak většinovým akcionářem klubu" napsal v pondělí dopoledne britský Football Insider s tím, že Křetínský by tento krok rád podniknul.

Zmíněný David Gold zemřel v lednu ve věku 86 let, West Ham koupil v roce 2010 s Davidem Sullivanem, jenž stále drží 38,8 procenta. Křetínský by za Goldův podíl měl případně zaplatit přibližně 150 milionů liber, téměř čtyři miliardy korun.

Křetínský do slavného klubu, kde momentálně působí čeští fotbalisté Tomáš Souček a Vladimír Coufal, vstoupil v roce 2021. Tehdy investoval v přepočtu pět miliard. S ostatními většinovými majiteli má sjednanou opci, na jejímž základě může jejich podíly odkoupit a získat absolutní nadvládu. Tento scénář by mohl podle zahraničních zdrojů nastat během několika následujících měsíců, tedy před startem následujícího soutěžního ročníku.

Podle časopisu Forbes nejbohatší Čech v roce 2022 (uváděné jmění přes 118 miliard korun) je v českém fotbalovém prostředí znám hlavně jako spoluvlastník Sparty Praha, kde je majoritním vlastníkem společnost 1890s holdings a.s., v níž drží Křetínský celkem 56 procent a jednu akcii k tomu.

Zde ale nastává problém. Pokud by 1890s holdings navýšila svou část akcií ve West Hamu na nadpoloviční většinu, musela by upravit svůj podíl v českém celku. Pravidla UEFA totiž nedovolují souběžný start v evropských pohárech klubů vlastněných stejnou společností.

Tento scénář rozhodně není vyloučený, protože Sparta je ve hře o titul a čeká na soupeře pro semifinále MOL Cupu. West Ham je v o něco těžší pozici, v rámci Premier League bojuje o záchranu. Do Evropy by ale mohl proniknout jako vítěz Konferenční ligy, kde je v osmifinále a podle papírových předpokladů patří mezi největší favority.

Fotbalový pořad Přímák, jehož hostem byl trenér Michal HorňákVideo: Sport.cz

Jak se celá situace kolem „Kladivářů" a vlivu českého podnikatele vyvine, ukáží další týdny. Deník The Times přitom ještě před pár dny tvrdil, že Křetínský o nákupu neuvažuje, právě kvůli hrozícímu sestupu z nejvyšší soutěže.

Sedmačtyřicetiletý Křetínský je ve West Hamu také členem představenstva. Na Ostrovech má mimo jiné také podíl v poště Royal Mail a patří mu akcie řetězce supermarketů Sainsbury's. V Česku vlastní například mediální dům Czech News Center.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň