Hlavní obsah

Vysvobození pro Daňka, čeká jej půlroční hostování v Pardubicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opět bude moci ukázat, co v něm je. Ofenzivní záložník Kryštof Daněk, patřící pražské Spartě, po dlouhých jednáních opravdu opouští Letnou. Stěhovat se bude na východ, čeká jej totiž půlroční hostování v Pardubicích. „Hodně si od toho angažmá slibuji,“ prohlásil 20letý odchovanec Sigmy Olomouc pro klubový web.

Pustí Sparta někoho na hostování- Téma z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Právě z Hané se Daněk před minulým ročníkem stěhoval do hlavního města. V sezoně, kdy Sparta po devíti letech získala kýžený titul, přispěl k vysněné trofeji bilancí 2+3 v sedmadvaceti ligových utkáních. Působení na Letné zahájil skvěle a okamžitě se propracoval mezi vyvolenou jedenáctku trenéra Briana Priskeho, pak ale dostával talentovaný středopolař stále méně a méně prostoru.

Osudným se mu stal hlavně přechod na tříobráncový systém po podzimním debaklu v derby se Slavií (0:4). To začal v základní sestavě ve své oblíbené roli desítky, jenže šel z placu už ve 39. minutě. Sparta po bolestivé porážce začala využívat formaci 3-4-3 bez typického podhrotového záložníka. Daněk se tak na trávník dostával čím dál tím sporadičtěji, navíc mu uškodil i fakt, že pozici pravého křídla, kterou by zastávat mohl, si pevně uzmul jinak čistokrevný hrotový útočník Tomáš Čvančara.

Start probíhající sezony byl pro Daňka ještě o poznání krutější. Ve Fortuna lize ani předkolech evropských pohárů neodehrál ani minutu, naposledy se alespoň na lavičce objevil 8. srpna při remíze v Kodani (0:0). Od té chvíle se intenzivně řešilo jeho případné hostování, hledal se klub, kde by mládežnický reprezentant mohl svůj nesporný talent co nejlépe rozvinout.

I když sám Daněk údajně preferoval angažmá v zahraničí, v den tuzemské uzávěrky přestupů byl nakonec potvrzen jeho přesun do Pardubic na roční zápůjčku. Což Východočechy potěšilo, neboť o služby šikovného leváka stáli i jiní. „Jsme rádi, že se nám jednání o Kryštofově hostování podařilo dotáhnout. Víme, že se o něj zajímaly další čtyři kluby,“ spokojeně pravil sportovní ředitel Pardubic Vít Zavřel. „Náš tým hraje kombinační a technický fotbal, do kterého tento talentovaný hráč dobře zapadá,“ dodal.

„Od angažmá si hodně slibuji. Pardubice hrají pohledný fotbal. Těším se na spolupráci s trenérem Kováčem, jeho práce se mi moc líbí,“ lebedil si Daněk. A není divu. Šéf pardubické lavičky během svého ročního působení u týmu již dokázal rozvinout potenciál řady svých svěřenců. Například stopeři Robin Hranáč a Tomáš Vlček se nyní prosazují v mateřské Plzni, respektive Slavii, záložník Dominik Janošek si pak vykopal zahraniční angažmá v nizozemské Bredě.

Teď je na tahu Daněk. Svědčit by mu mohl i fakt, že Pardubice využívají klasický čtyřobráncový systém, nejčastěji konkrétně formaci 4-1-4-1. Pokud chce Kováč z nové posily vyždímat maximum, nabízí se primárně dvě varianty. Buď Daňka využije vedle Michala Hlavatého jako jednoho ze dvou vysunutějších středopolařů, podobně, jako v minulém ročníku zmíněného Janoška. Nebo hráčské rozložení maličko překope a Daněk bude nastupovat přímo pod hrotovým útočníkem.

Herního vytížení, jehož by se mu ve Spartě příliš nedostalo, by si ale každopádně měl užít do sytosti. Což znamená ideální možnost nakopnout kariérní růst, který se koncem posledního podzimu pozastavil…

Reklama