Hlavní obsah

Walesem zmítají dva skandály naráz. Nejdřív rasistický atak, poté tři hříšníci vyloučení z reprezentace

Cardiff/Praha

Takže už i Walesem zmítá problém fotbalového rasismu. A nejen proto, že na Ostrovy dorazila česká reprezentace, jejíž hráč Ondřej Kúdela je po událostech kolem osmifinálové odvety Evropské ligy mezi skotskými Rangers a pražskou Slavií za La Manchem v posledních dnech jedním z protagonistů tohoto tématu. Teď ovšem dění v Ibroxu zastínily další aféry. Nejdřív rasistické ataky na sociálních sítích na adresu dvou hráčů reprezentace Walesu Bena Cabanga a Rabbiho Matonda po víkendové přípravě Walesu s Mexikem, den poté vyhazov tria Matondo, Robson a Roberts z reprezentačního srazu.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Velšský fotbalista Rabbi Matondo (vlevo) a Hector Herrera z Mexika.

Článek

Obě události explodovaly jako časované bomby. A s patřičnou intenzitou...

Atak na reprezentační dvojici Cabango - Matondo se obsáhle probíral i na předzápasové tiskové konferenci Velšanů předcházející úternímu kvalifikačnímu duelu s českým týmem, v němž půjde v Cardiffu o body zaručující cestu na světový šampionát 2022 v Kataru.

„Břemeno leží hlavně na obou hráčích. Jsou ale silní a ví, že mají naši podporu. Jsou v pořádku a nejsou nikterak ovlivněni tím, čím si prošli," ujišťoval asistent velšského národního týmu pověřený jeho dočasným vedením Rob Page.

Foto: Matthew Childs, ČTK/AP

Gareth Bale (vlevo) v dresu Tottenhamu.

„Sám jsem se stal na sociálních sítích častým terčem a četl jsem tam o sobě spoustu špatných a zlých věcí. Krátce jsem si o tom s oběma hráči povídal, ale do přílišných podrobností jsme nezacházeli. Kdyby chtěli radu, ví, kde mě najdou. Mluvili jsme i s představiteli našeho fotbalového svazu a víme, že celou událost šetří policie," přidával se kapitán velšské reprezentace a největší hvězda týmu Gareth Bale.

„Při pohledu na komentáře na sociálních sítích je nejlepší držet se od toho všeho dál a komentáře příliš nečíst, protože jsou tam strašliví lidé," přidal vlastní zkušenost. „Proto se snažím držet stranou, protože ti lidé jsou schopni vyslovit spoustu negativních věcí, jen aby tě položili na zem," připojoval vlastní zkušenost a postoj.

To ještě netušil, že právě Rabbi Matondo se stane aktérem další aféry, která svazem velšské reprezentace otřásla.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Mexičan Hirving Lozano se snaží prosadit přes Bena Cabanga z Walesu.

Hráč Stoke City hostující v druholigovém anglickém klubu z bundesligového Schalke byl totiž stejně jako Hal Robson-Kanu z West Bromwiche a Tyler Roberts hrající Premier League za Leeds s okamžitou platností vyhoštěn z reprezentačního srazu a všichni byli posláni zpět do svých klubů.

„Pro porušení interního protokolu týmu," praví se stroze v komentáři velšského svazu, aniž by byla příčina blíže specifikována.

„Omlouvám se týmu, vedení reprezentace i fanouškům Walesu. Pravidla jsou pravidla. Neměl jsem být v hotelu později než ve stanovený čas," naznačil Tyler Roberts, co bylo nejspíš příčinou vyhazovu zmíněného tria z reprezentačního srazu.

„Budu ale i nadále s maximálním úsilím pracovat na tom, abych se dostal do reprezentačního kádru pro EURO," ujistil ofenzivní univerzál jamajského původu, který prošel všemi mládežnickými reprezentacemi Walesu a v prvním týmu už posbíral třináct startů. Jako jediný z tria provinilců nastoupil i v předchozím kvalifikačním střetnutí v Belgii.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články