Hlavní obsah

Zápas s Ronaldem? Zážitek na celý život, přiznává Skuhravý ze Saúdské Arábie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho nový tým prohrál 0:3, přesto si ten zápas bude pamatovat dlouho. Kondiční trenér David Skuhravý zažil na lavičce týmu Al Akhdoud snový debut v saúdskoarabské lize proti hvězdnému Cristianu Ronaldovi. „Jsem sice větší fanoušek Messiho, ale zápas s Ronaldem byl zážitkem na celý život,“ usmívá se bývalý kondičák Jablonce.

Foto: ČTK/AP

Cristiano Ronaldo v dresu an-Nasr

Článek

Jako by se během chvíle ocitl na jiné planetě. Místo mrazivého Jablonce teď cepuje hráče ve vyhřátém Nadžránu na jihu Saúdské Arábie a v prvním utkání z lavičky nového týmu sledoval um Cristiana Ronalda. CR7 vstřelil dva góly.

„Dá se říct, že je to sen. Moje žena mi připomínala neustále, že je skoro až neuvěřitelný, že teď budu na lavičce proti Ronaldovi. Když člověk dělá fotbal od malička a pak se mu poštěstí, že je na jednom hřišti s takovými hvězdami, je to úžasný pocit. Velmi si toho všeho vážím ještě teď, kdy se sem chce dostat opravdu každý,“ poznamenává Skuhravý.

Jak se angažmá v Arábii podařilo získat jemu? V Jablonci působil syn Romana Skuhravého jako hráč i kouč přes dvacet let, u áčka poslední tři roky. Toužil už po změně. Původně měl po podzimní části zamířit na Slovensko za svým tátou do Podbrezové, ale pak u něj přistála nabídka na exotické angažmá od agentury spolupracující právě se slovenským klubem.

„Musel jsem se rozhodnout ze dne na den,“ prozrazuje. Nad překvapivou šancí intenzivně přemýšlel, ale už po dvou týdnech strávených v klubu sídlícím ve městě nedaleko hranic s Jemenem nelituje. „Strašně mile mě překvapilo, jak jsou tu lidé opravdu hodní a přívětiví. Jakmile vidí cizince, hned se strašně zajímají. A o to víc to platí, když zjistí, že jde o fotbal. Ten je tady hodně populární,“ všímá si Skuhravý.

Svou roli pochopitelně hrály i finance. Saúdové do fotbalu v posledních letech pumpují ohromné finanční prostředky, ostatně usilovat budou o pořadatelství mistrovství světa v roce 2034. „Dá se říct, že šlo o nabídku, která nešla odmítnout. Peníze jsou samozřejmě velké plus, ale tušil jsem, že mi to tu dá mnohem víc, a to už se mi potvrdilo,“ přiznává. Arabsky už bifluje základní fotbalová slovíčka. „Rychleji se řekne jala,“ prozrazuje s úsměvem Skuhravý, který smlouvu podepsal do června příštího roku.

„Rozhodování bylo náročné, přeci jen jde o druhou stranu světa, jinou mentalitu. Ale když se podívám zpětně, jsem strašně rád, že se tahle příležitost naskytla. Cítím, jak mě de facto jiná práce posouvá. Člověk si musí k místním hráčům, s úplně jinou mentalitou, najít cestu. Nebyli na hodně věcí zvyklí a teď se to do nich snažím dostat,“ vysvětluje 27letý kouč.

„Jsou tady zvyklí žít hlavně v noci, protože přes den je tady strašné vedro. Spát chodí klidně až ve čtyři ráno, takže oproti Evropě jde o markantní rozdíl. Když se podívám na fyzickou přípravu z mojí pozice, je to vlastně všechno otočené. Ale zpětná vazba je skvělá,“ pochvaluje si Skuhravý, který v Al Akhdoud spolupracuje s hlavním trenérem ze Slovenska Martinem Ševelou a asistentem Rolandem Buchalou a trenérem brankářů Jaroslawem Tkoczem z Polska. „Tvoříme takový středoevropský trenérský štáb,“ usmívá se Skuhravý.

Se svými kolegy má jako hlavní úkol zachránit klub v nejvyšší soutěži. „Doufám, až Al Nassr s Cristianem Ronaldem přijedou na jaře k nám, už je porazíme,“ uzavírá Skuhravý.

Reklama