Hlavní obsah

Zimní bundy, ošidná umělka a sladké vzpomínky. Lvíčata se po roce vrátila na Island

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejný hotel, stejné počasí, stejná barva dresů. Česká jednadvacítka se na Islandu vrací v čase. Předchozí tým Lvíčat před rokem na ostrově sopek a gejzírů zvládl prolog úspěšné baráže o postup na EURO a teď tam rozehraje novou kvalifikaci. „Snad to pro nás dopadne stejně příjemně jako minule,“ doufá nejen kapitán Václav Sejk. Hraje se v úterý od 18.30 českého času (živě ČT sport).

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Bude se česká jednadvacítka takhle radovat i v prologu evropské kvalifikace na Islandu?

Článek

Ta vzpomínka je pořád živá. V pátek 23. září 2022 jednadvacítka v Reykjavíku urvala vítězství 2:1 a v kombinaci s domácí bezgólovou remízou čtyři dny poté postoupila na mistrovství Evropy, které se hrálo letos v létě v Gruzii. Teď je řada na novém týmu, který začal čtvrteční výhrou 2:0 v přáteláku se Slovenskem. Kromě Islandu v kvalifikaci na EURO 2025 čeká ještě Dánsko, Wales a Litva.

„Jsme trochu pověrčiví, a když něco jednou funguje, rádi na to navazujeme. Už na letišti jsme šli stejnou cestou, vzpomínky na loňské září se vrací,“ vykládá Sejk. Před rokem se na skromném stadionu Víkingsvöllur podepsal pod vítězný gól, nyní je kapitánem nového týmu. Barážový dvojzápas z nové jednadvacítky pamatuje ještě stoper Martin Vitík, záložník Matěj Jurásek a útočník Daniel Fila, kteří se v úterý znovu nasoukají do bílých dresů.

I překážky jsou na Islandu stejné jako loni. Od ošidné umělky, na které Češi trénovali už o víkendu na Moravě, až po poťouchlé počasí. „Je fajn, že zdejší hřiště známe už z loňska. A počasí? Je tu nádherně, akorát si musíte vzít zimní bundu,“ ironicky poznamená trenér Jan Suchopárek. „I když jsme na to byli připravení, teplotní skok je obrovský. Hned po příletu nás zaskočil studený vítr.“ Pro ilustraci: podle předpovědi by v době úterního zápasu mělo být jen kolem devíti stupňů.

„Musíme se s tím poprat, stejně jako s kvalitou Islandu. Poznali jsme ji už loni, doma v odvetě jsme tahali za kratší konec,“ vybaví si kapitán Sejk.

„Islandský tým se změnil podobně jako náš, z předchozího ročníku zůstalo pět nebo šest hráčů. Pozor na nadějné kluky z minulé devatenáctky, která postoupila na letošní EURO, kde prohrála jediný zápas,“ přibližuje kouč Suchopárek.

Zkraje nového cyklu může mít radost z pestré palety ofenzivních hráčů, což by mohla být důležitá zbraň nové party: vedle kapitána Sejka může dostat prostor třeba další mazák Fila, slovácký talent Filip Vecheta či sebevědomý bourák Christophe Kabongo, jenž se trefil hned v povedené premiéře proti Slovensku. „Byl to hodně důležitý start, přikládali jsme tomu velkou váhu. První zápas nového cyklu a jediná příprava před kvalifikací,“ připomíná Sejk. „Byli jsme rádi, že jsme začali výhrou, a teď na to potřebujeme navázat na Islandu.“

Reklama

Související témata:
  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.