Hlavní obsah

Česko poznává Kabonga. Takových typů u nás moc nemáme, říká kouč Lvíčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chris, Kryštof, Kabo, Kabi, Kaboš… „Slyším na všechno,“ usměje se Christophe Kabongo, když se představí. Pokud jste ve čtvrtek sledovali premiéru nové jednadvacítky, ve druhém poločase jste ho nepřehlédli. Gólem na 2:0 český tým uklidnil a orámoval vítězství v přáteláku se Slovenskem. Zajímavých kapitol má nevšední příběh útočníka ze slovenské Podbrezové víc.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Útočník Christophe Kabongo (vpravo) se hned v prvním zápase za českou jednadvacítku uvedl gólem.

Článek

Stačilo mu necelých 20 minut na to, aby zjistil, jak chutná první gól v reprezentačním dresu. V sedmnáctce, devatenáctce i dvacítce Kabongo neskóroval a zkraje týdne prohodil: „Tak snad se dočkám v jednadvacítce.“

Vyšlo to – a trenér Jan Suchopárek může v originálním útočníkovi mít trumf pro kvalifikaci na EURO, která pro novou smečku Lvíčat začne už v úterý na Islandu. „Chris je sebevědomý a elastický typ, který dokáže klamat tělem. Má dobré převzetí míče a zvládá přejít přes dva, tři hráče. I proti Slovensku měl šancí na víc než jeden gól. Před ním se dokázal zbavit obránce, což v českém fotbale moc hráčů neumí. Pravda, po ztrátě míče to u něj není úplně optimální, ale dá se s tím pracovat,“ popsal Suchopárek.

„Je dobře, že jsme se mohli proti Slovensku sehrát a teď doufáme, že dobře načneme i kvalifikaci,“ líčí Kabongo, obdivovatel ikonického tandemu Cristiano Ronaldo & Lionel Messi. „Jako kluk jsem hltal jen Ronalda. Tolik let na špici, tolik trofejí! Messiho jsem začal uznávat až později. Jak dozrávám, uvědomuju si, jak moc těžké je udržet se v profesionálním sportu a zvlášť na úrovni Ronalda a Messiho. Jsou to stroje a blázni v nejlepším slova smyslu,“ vypráví s nadšením v hlase.

Ronaldo s Messim jsou známé firmy, zato Kabonga fotbalové Česko začíná objevovat až teď. Tady je krátký životopis: táta je z africké Demokratické republiky Kongo, maminka z Ruska a malý Christophe vyrůstal v Praze.

„Měl jsem fajn dětství plné fotbalu,“ vzpomíná sympaťák se střapatými vlasy. Meteor, Sparta, Slavia, znovu Sparta a v šestnácti letech odchod do belgického Lommelu, který spolupracuje se slavným Manchesterem City. Jde přesně v duchu kréda svého agenta Martina Kroba: život je fabrika na splněná přání. „S tím naprosto souhlasím,“ pokývá Kabongo hlavou.

Coby teenager v Belgii nejdřív zažil šok. „Poprvé sám v cizině a daleko od domova. Žil jsem v rodině a první půlrok byl hodně složitý. Zároveň jsem ale věděl, že to musím zvládnout, myšlenky na návrat domů jsem neměl,“ vzpomíná.

Letos v zimě po příchodu na hostování do týmu FK Železiarne Podbrezová překvapil: „Doteď jsem o klubu neslyšel.“ Teď už patří k jeho hlavním tvářím. Zaujal hned na jaře, když nasázel pět gólů a pomohl do play off o Konferenční ligu. „V Podbrezové mě to baví, s klukama jsem si brzy sedl. Navíc první slovenská liga je kvalitnější než druhá belgická, kterou hraje Lommel,“ zdůrazní Kabongo.

Ve čtyřtisícovém městečku na východ od Banské Bystrice se rychle zabydlel: „Je to ideální prostředí pro to, aby se tam mladý hráč rozvíjel. Nejsou tam žádné rozptylovačky.“ Ví to i český kouč Roman Skuhravý, jenž v Podbrezové začal třetí sezonu. „Možná nejlepší trenér, kterého jsem měl. Je na mě náročný a umí přesně pojmenovat, na čem mám pracovat. Kdyby mě jen hladil po hlavě a říkal, že jsem bezchybný, moc by mi to nedalo,“ vykládá Kabongo.

V Podbrezové by měl hostovat do konce sezony. A pak? „Jednou bych chtěl hrát v top klubu. City, Bayern, Real, Barcelona…“ zasní se. „Kdekoliv, kam jdu, chci být nejlepší. Takhle to mám odjakživa.“

Bude nejlepší i v jednadvacítce? Uvedl se stylově, byť proti Slovensku nedohrál. Zatahal ho zadní stehenní sval a pro jistotu se nechal vystřídat. Hned ale ujišťoval, že úterní prolog evropské kvalifikace stihne. „EURO je nejen pro mě velká motivace, snad se tam dostaneme,“ doufá Kabongo. Kolik gólů si schoval na kvalifikaci?

Reklama

Související témata:
  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.