Hlavní obsah

FAČR ve středu uvede Bicana do Síně slávy českého fotbalu

Praha

Legendární kanonýr Josef Bican bude uveden do Síně slávy českého fotbalu. Fotbalová asociace ČR se tentokrát dohodla s jeho synem Ivanem a bývalého reprezentačního útočníka ocení při středečním 100. výročí narození slavného hráče.

Foto: slavia.cz

Legendární kanonýr Slavie Josef Bican.

Článek

Bican měl být do Síně slávy zařazen už v loňském roce. Proti tomu se však tehdy postavil jeho syn, podle něhož se FAČR nikdy nevypořádala s tím, že komunisté v minulosti prostřednictvím fotbalu proslulého slávistického střelce perzekuovali. Ivan Bican nyní svůj názor změnil.

"Tentokrát je vše v pořádku. Máme to domluvené s panem Bicanem mladším, který tam dokonce bude s námi přítomen. Právě proto chceme využít situaci výročí a příznivého náhledu pana Bicana mladšího, aby se to konečně upravilo i po té formální stránce a stal se členem Síně slávy i on," řekl mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Asociace uspořádá ve středu vzpomínkovou akci u Bicanova hrobu na Vyšehradě od 11 hodin. Zúčastní se mimo jiné generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, manažer reprezentace Vladimír Šmicer a trenér národního týmu Josef Pešice.

Do Síně slávy jsou voleny významné osobnosti českého a československého fotbalu od roku 2006 při příležitosti vyhlašování ankety Fotbalista roku. Bican ale do ní bude uveden mimo tradiční pořadí. "Myslíme, že právě jedinečnost pana Bicana si zaslouží i jedinečné přijetí do Síně slávy. Sté výročí narození je mimořádná událost. Chceme tomu dát i větší důraz," dodal Kolář.

Reklama