Hlavní obsah

Český golfista Lieser bude měnit držení hole, mezi profesionály si věří

Český golf čeká na průkopníka, který by jako první vystoupal do elitní PGA Tour a měřil se s Tigerem Woodsem či Rorym McIlroyem. Stát by se jím mohl třeba Ondřej Lieser, letošní nejlepší český amatér, který má za sebou první dva měsíce jako profesionál a jeho start byl docela nadějný.

Foto: Martin Malý, ČTK

Český golfista Ondřej Lieser.

Článek

Při své premiérové účasti mezi profesionály prošel Lieser cutem na turnaji druhé evropské ligy Challenge Tour na Kunětické Hoře a nakonec byl jako nejlepší z Čechů třiatřicátý. Pak se jako jediný prodral do finále kvalifikační školy o kartu na European Tour, ale ještě neuspěl.

"Dokázal jsem si, že jsem schopen s profíky hrát, ale čeká mě strašně velký kus dřiny, ale strašně velký," řekl jedenadvacetiletý Lieser. "To špatné umístění z kvalifikační školy mě nesrazilo, naopak posílilo. Řekl jsem si, že takhle to dál nejde, že je potřeba dřít víc a začít pracovat systematicky," uvedl.

Z českých rodáků hrál uplynulých deset let na PGA Tour Alex Čejka, který ale reprezentuje Německo. Na golfistu s českým pasem mezi elitou se podle Liesera bude ještě čekat. "Nejsem schopen říct, za jak dlouho to může být, třeba za dva roky, ale i za deset let," sdělil Lieser. Na otázku, že by on mohl být průkopníkem, se usmál se slovy: "To bych strašně rád, ale je to opravdu strašně těžké. Uvidíme."

Kvůli konkurenci musí hrát v cizině

Z Liesera vyzařuje chuť pracovat, aby postupně stoupal hierarchií golfových turnajů. V příštím roce bude nejspíše hrát německou sérii EPD Tour a občas podle možností Challenge Tour. "Vše bude směřovat k úspěchu v kvalifikační škole European Tour, ta může urychlit posun hráče," plánoval. V Česku se nejspíše moc objevovat nebude. "Musím hrát venku, abych si zvykal na konkurenci. Česká Tour je výborná, ale jsou tam pořád stejní hráči a úzká špička," řekl.

Na Kunětické hoře spolupracuje s Kino Navarrou a pomáhá mu i trenér České golfové federace Keith Willliams. S nimi bude pracovat na bližším postoji u míče a hlavně na změně držení hole. "Letos za mnou chodili lidi a říkali: jak to držíš? Já říkal, že nevím. Musím vrátit držení do neutrální pozice, což je pocitová změna, ale zásadní. Doufám, že to půjde, protože už jsem si tím jednou prošel," uvedl.

Problémy má s patováním

Ve své hře spoléhá na úspěšné zasahování greenů v regulaci. Vždy se dostával blízko k jamce, ale s patováním míval problémy. "Je tam menší psychický blok. Moc jsem si nevěřil. Možná přijde další změna patru, abych mu začal věřit," uvažoval Lieser. Vylepšit chce i první odpaly. "Ty musí být konzistentní," doplnil.

Z amatérské části kariéry, kterou uzavřel minulý týden s cenou pro nejlepšího českého golfistu, je podle svých slov na profesionály dobře připraven. "Díky golfové federaci jsem hrál velmi dobře obsazené amatérské turnaje, z kterých se ti nejlepší stanou i dobrými profesionály a sbíral jsem zkušenosti," řekl Lieser. Na amatéry tak bude vždy vzpomínat rád. "Našel jsem tam taky úžasné kamarád, možná pro celý život a všechny turnaje jsem si vždycky moc užíval," dodal.

Reklama

Související témata: