Hlavní obsah

Spolužačka kanonýra Schicka válí. Se Spartou má šest titulů, teď to hvězdám ukázala s holí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest mistrovských titulů s fotbalovou Spartou, k tomu starty za mládežnické reprezentace. To všechno je kvůli zranění kolen minulost. Kristýna Napoleaová se ale nevzdala a sportovní kariéru rozjela v úplně jiné disciplíně. Zůstala věrná zelenému trávníku, tím ale podobnost končí. Hráčka, která chodila do třídy s bombarďákem fotbalové reprezentace Patrikem Schickem, propadla golfu. Před pár dny pak oslavila obrovský úspěch, když skončila na děleném druhém místě na golfovém turnaji Ladies European Tour (LET) v Saúdské Arábii.

Foto: @PGACzech, Twitter

Golfistka Kristýna Napoleaová má sbírce úspěchů i šest fotbalových titulů se Spartou.

Článek

Chtěla zářit na zeleném trávníku a také se jí to dařilo. Kristýna Napoleaová válela v rudém dresu s mičudou a sbírala jeden úspěch za druhým. Rodačka z Pelhřimova to dotáhla dokonce do reprezentace, a nebýt zdravotních problémů, kdo ví, kam by ji fotbalové kroky zavedly dál. Zdravotní trable však zabrzdily slibně rozjetou kariéru v kopačkách.

„V šestnácti jsem si zranila i druhé koleno a začalo mi být jasné, že budu muset s fotbalem skončit, takže jsem se začala ještě více připravovat na studium na anglické univerzitě. Naštěstí mě mamka vždy vedla ke studiu, takže to nebyl problém," vzpomíná talentovaná golfistka, která na střední škole občas pomáhala spolužákům třeba s matematikou. "Patrik Schick ale pomoc nepotřeboval, ten byl chytrý," směje se.

Právě během studia na University of Northampton se Napoleaová vrátila ke sportu. „Po prváku v Anglii mě mamka přemluvila, abych začala hrát s ní a jejím přítelem golf. Předtím jsem vlastně hrála golf jenom jednou, když mi bylo deset, ale tehdy mi to vůbec nešlo, tak jsem hned skončila, protože jsem byla zvyklá, že mi ostatní sporty šly," culí se při vzpomínkách začátky s golfovou holí v ruce.

Jenže teď je všechno úplně jinak a za posledních pět let se bývalá fotbalistka, která se v mládeži potkala třeba i se současnou brankářkou Paris Saint-Germain Barborou Votíkovou, v golfu neuvěřitelným způsobem zlepšila. Nečekejte zázraky. Za vším stojí hlavně tvrdý a mnohdy téměř nekonečný trénink.

„Asi to není úplně obvyklé, takže nejspíš talent mám," říká skromně Napoleaová, která po dvou letech trénování vyhrála první golfový turnaj a po dalším roce a půl vstoupila mezi profesionály. „Zatím to má stále stoupající tendenci, uvidíme, jak to bude vypadat dál," konstatuje realisticky. V budoucnu by se ale chtěla kvalifikovat na olympijské hry.

Nejbližší jsou momentálně hry v Paříži 2024. Sny o sportovním svátku mohly ještě nedávno vypadat nereálně. Jenže Napoleaová před pár zazářila na turnaji v Saúdské Arábii, kde skončila druhá a připsala si na konto v přepočtu 1,53 milionu korun. Přitom na turnaji startovala jen díky divoké kartě, kterou ji udělili organizátoři jen těsně před startem.

„Díky odměně bych měla mít pokrytou sezonu, takže se mi teď bude hrát mnohem lépe. I proto, že jsem před sezonou prodala auto, abych měla peníze na začátek sezony," pokračuje pětadvacetiletá golfistka, kterou dosud podporovali hlavně rodiče.

V Saúdské Arábii navíc nechybělo mnoho, aby Napoleaová měla po návratu do Česka zase čím jezdit. Na turnajích Ladies European Tour totiž mají možnost golfistky vyhrát automobil, pokud trefí jamku na jeden úder. K tomu byla česká golfistka blízko na 16. jamce, míček se ale nakonec zastavil zhruba půl metru před jamkou.

Na peníze ale mladá Češka nemyslela. "Věděla jsem, kolik bere vítězka, ale to bylo všechno," hlásí s pusou od ucha k uchu. Jedním dechem pak odhalí důvod. „Není snadné potom hrát, když víte, že když pokazíte pat, tak můžete přijít o čtvrt milionu," uzavírá golfistka, kterou už ve čtvrtek čeká začátek dalšího turnaje, tentokrát v Jihoafrické republice.

Reklama