Hlavní obsah

Bratrská dvojka v reprezentaci? Cítíme se jistější, na nervy si nelezeme, usmívají se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pětadvacetiletý Vojtěch Patzel absolvuje už své třetí mistrovství Evropy házenkářů, poprvé je však s ním i o čtyři roky mladší bratr Jonáš. „V mládí jsme spolu hráli na Dukle, ale v reprezentaci je to něco úplně jiného. Prostě super,“ líčil starší ze sourozenců. Oba v úvodním duelu šampionátu proti Dánsku přinesli na palubovku svěží energii, i když to na vítězství nestačilo.

Kvíz s brarty Patzelovými, českými házenkářskými reprezentanty.Video: Česká házená

 
Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Čekali na svou šanci na střídačce, a když je po čtvrt hodině kouč Xavier Sabate poslal do hry, mistrů světa se nezalekli. Jonáš při svém debutu na velkém turnaji hned zapsal z nebojácné střely gól. „Je to super. Úplně jiný svět. Soustředím se na sto procent a dávám do toho všechno. Přece jenom byl můj sen si zahrát na takové akci,“ usmívala se 21letá střední spojka.

Vedle něj na levé spojce nastupoval jeho vzor, starší brácha, který se stal se čtyřmi góly nejlepším střelcem týmu při porážce 14:23. „Myslím, že jsme přinesli dobrou energii. Cítil jsem se vedle bráchy dobře,“ popisoval Vojtěch. „Když mám na hřišti někoho z rodiny, cítím se hned jistější. Hraje se mi s ním skvěle, máme podobný styl,“ souhlasil Jonáš.

Ve svém sourozenci má oporu i po psychické stránce. „Poznal na mě před zápasem, že jsem trochu nervózní. Říkal mi, ať jsem v klidu, že si všichni zasloužíme hrát takový duel. Že o něm budu vyprávět jednoho dne svým dětem, tak ať si ho hlavně užiju, a nějak to dopadne,“ popisoval. „Je to velká věc, ale pořád je to jenom házená. Nejde o život, a tak jsem mu jen říkal, ať dělá to, co umí. Protože umí hrát výborně,“ líčil svůj pohled i Vojtěch.

Jonáš Patzel, spojka karvinského Baníku, pak při utkání odhodil respekt. A nebál se ani dánských hvězd jako Mikkel Hansen, Niklas Landin nebo Mathias Gidsel. „Něco neskutečného, zahrát si proti takovým klukům. Odmala jsem na Hansena koukal v televizi,“ nechápal talentovaný házenkář.

Vojtěch, který rovněž prošel Duklou i Karvinou, působí v Lübeck-Schwartau ve druhé německé lize. „Během sezony se moc nevidíme, akorát přes léto. Užíváme si tady společný čas,“ liboval si.

Foto: Ivo Dudek/Česká házená

Vojtěch Patzel v utkání proti Dánsku na mistrovství Evropy v házené.

Na šampionátu spolu bydlí i na pokoji. „Na nervy si vůbec nelezeme,“ usmál se Jonáš. „O házené se moc nebavíme, protože už nám to stačí na trénincích a u videí. Takže řešíme spíš jiné věci, vtipkujeme a snažíme se trochu odreagovat,“ vysvětlil starší ze sourozenců.

Házenkářská reprezentace bratrskou dvojku hodně dlouho nezažila. Naposledy si v ní společně zahráli Tomáš a Kamil Heinzovi na začátku tisíciletí, to však jen tři duely. Mladé duo Patzelů jich na velkých akcích může nasbírat rozhodně víc.

Reklama