Hlavní obsah

České házenkářky budou při losu ME v nejhorším, čtvrtém výkonnostním koši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České házenkářky budou při čtvrtečním losu mistrovství Evropy zařazené do nejhoršího ze čtyř výkonnostních košů. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla mají jistotu, že nenarazí na pětici týmů včetně bývalého federálního partnera Slovenska. Nasazení pro los zveřejnila federace EHF.

Foto: David Švarc/Česká házená

Házenkářka Kamila Kordovská při zakončení proti Argentině při olympijské kvalifikaci.

Článek

Český tým postoupil na závěrečný turnaj z druhého místa své čtyřčlenné kvalifikační skupiny, která vyvrcholila 7. dubna. Reprezentantky se těsně nevešly do třetího koše a figurují na první pozici mezi šesti nejníže nasazenými zeměmi. Vedle nich a Slovenska jsou ve čtvrtém koši také jeden ze soupeřů v kvalifikaci Portugalsko, Ukrajina, Turecko a Faerské ostrovy. Na žádný z těchto týmů Dahlovy svěřenkyně narazit nemohou.

Z prvního koše naopak mohou Češky znovu dostat Nizozemky, s nimiž se utkaly už v kvalifikaci a také v uplynulém týdnu v bojích o olympijské hry. V druhém koši figuruje mimo jiné Španělsko, druhý z týmů, který Dahlův výběr porazil v olympijské kvalifikaci.

Ženského evropského šampionátu se poprvé zúčastní 24 zemí. Turnaj budou od 28. listopadu do 15. prosince hostit Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko, všechny pořadatelské týmy figurují v druhém koši.

Los, který se uskuteční ve čtvrtek od 18:00 ve Vídni, rozdělí účastníky do šesti čtyřčlenných základních skupin. Z nich vždy první dva týmy postoupí do další fáze, kterou jsou dvě šestičlenné čtvrtfinálové skupiny. Šampionát vyvrcholí ve Vídni, zlato obhajují Norky.

Češky se představí na čtvrtém z posledních pěti mistrovství Evropy, na minulý šampionát před dvěma lety se ještě pod předchozím trenérem Janem Bašným neprobojovaly.

Dahl převzal tým předloni v létě a z kvalifikace jej dovedl na oba velké turnaje. Na loňském mistrovství světa Češky osmým místem vyrovnaly své maximum a zajistily si tím premiérovou účast v olympijské kvalifikaci, která jim ale nevyšla. Dahlovi končí po sezoně smlouva a není jisté, zda bude u týmu pokračovat.

Rozdělení do košů:
Koš 1: Norsko, Dánsko, Černá Hora, Francie, Švédsko, Nizozemsko.
Koš 2: Německo, Španělsko, Rumunsko, Maďarsko, Švýcarsko, Rakousko.
Koš 3: Slovinsko, Chorvatsko, Polsko, Srbsko, Severní Makedonie, Island.
Koš 4: Česko, Ukrajina, Turecko, Faerské ostrovy, Portugalsko, Slovensko.

Reklama