Hlavní obsah

Skončí trenér házenkářek? Ještě jsem se nerozhodl, ale potřebujeme zlepšit podmínky, řekl Dahl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla ně něm znát velká úleva, že jeho svěřenkyně zvládly alespoň poslední zápas olympijské kvalifikace a Argentinu přestřílely 41:33. „Jsem hrdý na práci, jakou holky odvedly po prvních dvou zápasech. Chtěli jsme ukázat, že umíme zahrát mnohém lépe,“ oceňoval norský trenér českých házenkářek Bent Dahl. Více pak rozvedl svá složitě čitelná slova po pátečním utkání, po němž naznačil možný konec na střídačce národního týmu.

Foto: David Švarc/Česká házená

Norský trenér české házenkářské reprezentace Bent Dahl během olympijské kvalifikace

Článek

Torrevieja (od našeho zpravodaje) – V zápasech se Španělskem i Nizozemskem odehrály reprezentantky asi vůbec nejhorší první poločasy pod Dahlovým vedením a výsledkem byly dvě jasné porážky, které zmařily sen házenkářek poprvé se představit pod pěti kruhy.

„Je to zkušenost hlavně do budoucna, že potřebujeme být psychicky připravení a následovat to, co si říkáme v kabině. Dostali jsme se do spirály negativních emocí, ale dokázali jsme dobít baterky a resetovat mysl,“ chválil zkušený 53letý kouč.

Po pátečním duelu s Nizozemkami těžko hledal příčiny tragického poločasu národního týmu a naznačoval, že si není jistý svým pokračováním u české reprezentace, kde má kontrakt do 30. června tohoto roku. „Holkám jsem řekl, že mohou zůstat v klidu, protože převezmu veškerou zodpovědnost. Ponesu následky, můj kontrakt končí v létě,“ prohlásil Dahl v pátek.

Situaci více rozvedl po nedělním, posledním utkání sezony. „Sice jsem mluvil v emocích a ovlivněn tím, co se dělo v zápase, ale názor jsem nezměnil. Následky budou, ale ještě jsem neučinil žádné konkrétní rozhodnutí,“ vysvětloval. „Necháme tomu pár týdnů a uvidíme, co se bude dít,“ pokračoval norský kouč, jenž na klubové úrovni vede rumunský celek Ramnicu Valcea.

Českému týmu se tak naplno věnuje jen během reprezentačních přestávek. „Možná potřebujeme větší spojení s týmem a hráčkami. To je pro svaz největší výzva, protože to obnáší nutnost investovat víc peněz a rozšířit realizační tým. Snad se povede zlepšit tyhle podmínky, abychom mohli nadále růst,“ uvedl Dahl.

Na trenérova slova o možném konci byly dotázány i samotné házenkářky, které však situaci komentovat nechtěly. „To jsou interní záležitosti,“ podotkla Markéta Jeřábková. „K tomu se nechci vyjadřovat,“ řekla pivotka Kamila Kordovská.

Ta věří, že reprezentantky budou z premiérové olympijské kvalifikace čerpat cenné zkušenosti. „Můžeme se z toho hodně poučit. Byly jsme pod velkým tlakem zvenčí, ale samy jsme moc chtěly postoupit. Bylo to reálné, na mistrovství jsme Španělky porazily, o to víc výsledek bolí. Ale tahle zkušenost nás může jenom posunout,“ mínila Kodovská, jež v klubu nastupuje na postu spojky, v národním týmu ale zaskakuje na pivotu.

„Vždycky je složité si zvykat. Beru to jako výzvu a snažím se na pivotu hrát, jak nejlépe umím,“ poznamenala autorka pěti branek z posledního utkání. „Chtěly jsme úspěšnou sezonu zakončit vítězstvím za každou cenu. Po psychické stránce jsme se dobře restartovaly. Už jen samotný postup do kvalifikace byl úspěch. Ale nekončíme a budeme bojovat dál,“ dodala Kordovská.

Reklama