Hlavní obsah

Klíč k postupu? Klidně i přes prohru, ale výhra stačit nemusí. Mám v tom guláš, culí se Zachová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta do čtvrtfinále, které by znamenalo vyrovnání historického maxima z mistrovství světa házenkářek, se před hlavní fází šampionátu jevila jako utopie. Po senzačním vítězství české reprezentace nad Španělskem však zbývá k postupu jediný krok, ovšem rozdělený na dvě části. Národní tým totiž nemá při dnešním utkání s Brazílií (od 14:15 hodin) osud ve vlastních rukách.

Foto: David Švarc/Česká házená

Křídelnice Dominika Zachová věří, že české házenkářky postoupí do čtvrtfinále

Článek

Proti favorizovaným Španělkám nešlo jen o dva body, ale házenkářky mohou těžit i z toho, že vyhrály vysokým rozdílem 30:22. „Brazílie by podle mě měla být hratelnější, i když kvalitu na spojkách má větší,“ analyzovala spojka Charlotte Cholevová.

Jenže ani v případě vítězství nebudou ještě české hráčky vědět, zdali jim to bude na čtvrtfinále stačit. Potřebují počkat na výsledek následného utkání dosud neporaženého Nizozemska se Španělskem, které by nesmělo vyhrát o čtyři a více branek. Pokud by Španělsko zvítězilo o tři, bude záležet, jestli v utkání nastřílí více než 28 gólů. Za takové konstelace by svěřenkyně norského kouče Benta Dahla také ostrouhaly.

V případě české remízy je k postupu nutné, aby Španělsko nevyhrálo. Když národní tým prohraje o jednu až čtyři branky, nemusí ještě věšet hlavu a bude doufat v nizozemské vítězství. „S tím ale do duelu rozhodně nejdeme, dáme do zápasu všechno a pokusíme se vyhrát,“ přislíbila křídelnice Dominika Zachová.

Jistota je jediná. Pokud Češky padnou o pět a více gólů, šampionát pro ně končí. V opačném případě ale budou nervózně sledovat závěrečný duel skupiny. „Takovou situaci jsem asi nezažila. Určitě si na hotelu pustíme televizi a budeme fandit Nizozemkám,“ poznamenala Zachová. „Nizozemsko je ohromně kvalitní tým a věřím, že ten zápas zvládnou. Snad oba duely vyjdou v náš prospěch,“ věří Cholevová.

Zatímco s trenéry je o komplikovaném postupovém klíči mluvit zapovězeno, hráčky se o něm baví. „Zaslechla jsem, že to holky řeší. Ale já se na to nesoustředím,“ tvrdila 21letá úderná spojka. Ovšem spoluhráčka ji následně práskla. „Charlotte počítala, o kolik si můžeme dovolit prohrát,“ culila se. „Nebudu lhát, bavíme se o tom. Je to normální, Ale mám v tom teda guláš,“ usmálo se 27leté pravé křídlo Mostu.

Reklama