Hlavní obsah

Malá neslezla z palubovky a utavila Ukrajinky. Už se těším na večeři a do postele, přiznala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odehrát celých 60 minut, navíc v takhle nabitém programu, to se v házené moc často nevidí. Veronika Malá ale ukázala skvělou fyzičku, na palubovce létala ze strany na stranu a osmi góly z devíti pokusů dotáhla české reprezentantky k povinnému vítězství nad Ukrajinou 30:23. „Už se těším na večeři, návštěvu fyzioterapeutů a spánek. Regenerace je základ,“ připustila 29letá křídelnice po třetí české výhře na mistrovství světa.

Foto: David Švarc/Česká házená

Česká házenkářka Veronika Malá zakončuje brejk při zápase s Ukrajinou

Článek

Hromada technických chyb, zápas nahoru a dolů, přesto Veronika Malá vždycky byla tam, kde měla být. Skvěle pracovala v obraně, kde vybojovala několik míčů, a výborně si nabíhala do brejků, které hravě a bezchybně proměňovala. „Snažím se co nejvíc chodit dopředu. A holky mě dobře nacházely,“ libovalo si zkušené levé křídlo německého Bietigheimu.

Z rychlých útoků i z křídla předvedla několik technický fines. Jak je jejím zvykem. Nádherná zakončení zápěstím s rotací okoukává i z mužské házené. V ženském provedení asi nejde najít hráčku, která by je uměla lépe než Malá. „Ale v zápase je úplně neplánuju. Nejlepší je, když to přijde do hlavy hned těsně před střelou,“ vysvětlovala svůj myšlenkový pochod.

Především její branky nakonec odrazily nápor Ukrajinek, které se až do poslední desetiminutovky držely v těsném kontaktu. „Ale bojovaly jsme až do konce. Nepřestaly jsme s aktivní hrou a uběhaly jsme soupeře,“ ocenila Malá.

„Výhra je nejlepší možná odpověď na porážku s Nizozemskem. Nevěšely jsme hlavy a šly jsme si za dvěma body,“ podotkla po šedesátiminutové šichtě s Ukrajinou. „Je náročné ani jednou nestřídat. Zápasy jsou rychle za sebou, bude těžké nabrat síly. Potřebuju tělo trochu přesvědčit,“ usmála se česká kapitánka.

Společně s Markétou Jeřábkovou patřila k útočným oporám týmu. Malá odehrála celý zápas, devítigólová Jeřábková pak střídala až těsně před koncem. „Je důležité, aby se cítily na palubovce dobře. Proto dostaly hodně prostoru. Na odpočinek máme zbytek večera a celý čtvrtek,“ vysvětloval jejich ohromné vytížení kouč Bent Dahl.

Norský trenér národního týmu si vedle dobré defenzivy vychvaloval výkon brankářky Sabriny Novotné. Ta vystřídala Petru Kudláčkovou šest minut před koncem první půle. „Původně jsem měla jít do branky později. Nakonec jsem skočila do zápasu bez rozcvičení, ale vyšlo to,“ radovala se 23letá gólmanka.

Na hřišti zůstala do konce zápasu a připsala si třináct zákroků s 50procentní úspěšností. V házené neuvěřitelně vysoké číslo. „Jsem moc ráda, že jsem mohla týmu pomoct. Cítila jsem se dobře i díky tomu, že Ukrajinky docela znám. Pár jich hraje v interlize,“ líčila brankářka Kynžvartu.

Díky vítězství se české reprezentantky udržely ve hře o čtvrtfinále. K překvapivému postupu však potřebují porazit v neděli Brazílii a už v pátek ještě o něco těžšího soupeře, Španělsko. „Budeme outsideři, ale zabojujeme. Můžeme je zdolat. Dáme do toho všechno,“ přislíbil kouč Dahl.

Reklama