Hlavní obsah

Přijímám zodpovědnost a ponesu následky, prohlásil trenér házenkářek a naznačil konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z jeho slov bylo cítit obrovské zklamání z výsledků i předvedeného výkonu. Norský trenér českých házenkářek Bent Dahl nehledal po zpackané olympijské kvalifikaci výmluvy. „Je to moje odpovědnost, já ji přijímám a ponesu následky,“ prohlásil kouč po drtivé prohře s Nizozemskem 18:32. Reprezentantky tak nevyužily premiérovou šanci představit se pod pěti kruhy, jelikož neodčinily úvodní klíčovou porážku s domácím Španělskem.

Foto: David Švarc/Česká házená

Norský trenér české házenkářské reprezentace Bent Dahl během olympijské kvalifikace

Článek

Torrevieja (od našeho zpravodaje)  Češky sice nešly do premiérové kvalifikace o účast pod pěti kruhy v roli favoritek, ale že umí Španělsko porazit, ukázaly na prosincovém mistrovství světa. Odveta jim však vůbec nevyšla a pohořely i s dalším favoritem. „Někdy můžeme top týmy potrápit, ale rozdíl ve zkušenostech je velký,“ připustil Dahl.

S Nizozemskem bylo hotovo už po deseti minutách, kdy národní tým prohrával 0:7, v poločase 6:18. „Katastrofální první poločas. Šílené množství jednoduchých, technických chyb. Nedokážu to moc vysvětlit, tohle je nepřijatelné,“ uvědomoval si kouč.

Najít příčinu hrozivého startu ale nedokázal. „Nemám odpověď. Takhle nechci, aby se tým pod mým velením prezentoval,“ prohlásil 53letý norský trenér. „Jsem na holky hrdý, jak se předvedly na světovém šampionátu a že se probojovaly na mistrovství Evropy. Ale tohle byl pořádně velký turnaj a možná jsem trochu podcenil, jak to budou hráčky v hlavách brát,“ mínil Dahl.

Poté prozradil, co řekl svěřenkyním v kabině. „Řekl jsem jim, že mohou zůstat v klidu, protože převezmu veškerou zodpovědnost,“ prohlásil a naznačil, že nebude mít zájem jednat o prodloužení smlouvy. „Můj kontrakt končí v létě. Ponesu následky,“ uvedl Dahl. Na otázku, co přesně jeho slova znamenají, už však odpovídat nechtěl. „Uvidíte v létě,“ prohlásil jen.

Dahl převzal ženskou reprezentaci po dvanáctileté éře Jana Bašného v létě 2022. Smlouvu má platnou do 30. června 2024, do té doby národní tým odehraje už jen nedělní závěrečný duel olympijské kvalifikace proti Argentině.

Pod vedením norského kouče, který na klubové úrovni vede rumunský celek Ramnicu Valcea, kde působí i spojka Charlotte Cholevová, zazářily české házenkářky na mistrovství světa. Na konci minulého roku vybojovaly podruhé v historii postup do čtvrtfinále a skončily osmé, díky čemuž si zajistily postup právě do olympijské kvalifikace.

Reprezentantky zvládly i kvalifikaci na mistrovství Evropy, které v závěru roku spolupořádají Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko. Je však otázkou, jestli u toho ještě Dahl bude.

Reklama