Hlavní obsah

Problém s vízy, do akce musely náhradnice. Skončily s děsivým skóre 35:144

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativní záležitosti nepříjemně ovlivnily regulérnost jednoho ze tří kvalifikačních turnajů házenkářek na olympijské hry v Paříži. Vicemistryně afrického kontinentu z Kamerunu musely odřeknout účast pouhé dva dny před startem turnaje, jelikož do maďarského Debrecínu, kde se kvalifikace hrála, nedostaly víza. Mezinárodní házenkářská federace (IHF) tak narychlo musela shánět náhradu. Na poslední chvíli přicestovala Velká Británie a od silných soupeřů schytala tři debakly.

Foto: Profimedia.cz

Britská házenkářka Daviesová se snaží prosadit v duelu se Švédskem

Článek

Kamerun se měl představit v olympijské kvalifikaci díky druhému místu na africkém šampionátu, jenže šanci poprvé si zahrát pod pěti kruhy nakonec nedostal. „Kamerun přes veškerou snahu Maďarské házenkářské federace, ministerstva zahraničních věcí i Mezinárodní házenkářské federace nesplnil dokumentaci potřebnou pro víza, aby mohl do Maďarska odcestovat včas a zúčastnit se turnaje,“ uvedla IHF v prohlášení.

Jeho místenku tak nabídla několika dalším výběrům, které skončily na mistrovství Afriky za Kamerunem. „Všechny týmy však nemohly potvrdit svou účast z důvodu nedostatku času na přípravu a cestování,“ vysvětlovala IHF.

Možnost tak dostala Velká Británie, která je součástí projektu pro rozvoj házené v dalších zemích. „A měla zájem se zúčastnit a byla schopna dorazit ve velmi krátké době do Maďarska,“ doplnila Mezinárodní házenkářská federace.

Britky se doposud z velkých akcí účastnily jen domácí olympiády 2012 v Londýně, kde sice nevyhrály ani jeden zápas, ale ostudu neudělaly. Teď však schytaly tři jednoznačné debakly, nejprve 11:49 od domácích Maďarek, poté 16:43 od Japonska.

Na závěr se střetly se Švédkami, jejichž trenér Tomas Axnér se už před zápasem nebál silných vyjádření. „Jestli tohle utkání prohrajeme, mohu se stát mnichem,“ vtipkoval kouč pro švédskou televizi SVT. Jeho svěřenkyně přistoupily k roli ohromného favorita zodpovědně a soupeře zostudily debaklem 52:8. „Je skvělé, že nemusím do kláštera,“ culil se trenér a bývalý hráč.

Uvědomoval si však, že podobné zápasy jeho týmu moc nedají. „Je to nejhorší celek, kterému jsem jako kouč reprezentace čelil. Ale nechci brečet. Myslím, že Velká Británie udělala to nejlepší, co vzhledem k okolnostem mohla. Musela to pro ni být dobrá zkušenost,“ řekl Axnér na adresu ostrovanek, které z Debrecínu odjely s děsivým skóre 35:144, tedy -109 gólů ze tří duelů.

Reklama

Související témata: