Hlavní obsah

Zasloužím si respekt, řekl Sabate k možnému konci. Neúspěšný turnaj? Vnímám to jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec v základní skupině i přes závěrečné vítězství 29:20 nad Řeckem. Čeští házenkáři nepostoupili do hlavní fáze mistrovství Evropy zejména kvůli nevydařenému zápasu s Portugalskem. Když však byl španělský kouč národního týmu Xavier Sabate tázán, jestli hodnotí šampionát jako neúspěšný, jeho odpověď překvapila. „Vnímám to naprosto odlišně,“ řekl důrazně.

Foto: Angelika Warmuth, Reuters

Španělský trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabate.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Očekávání před turnajem byla veliká. Český výběr podporovaný několika tisíci fanoušky si dával za cíl postoupit ze skupiny přes silné, ale hratelné Portugalsko. „Jenže všichni hráči Portugalska s výjimkou jednoho hrají Ligu mistrů nebo Evropskou ligu. To je ohromný rozdíl. Máme spoustu mladých hráčů, kteří ale potřebují zkušenosti. Ty nám teď dost chyběly,“ mínil 47letý trenér.

„Kdokoliv se vyzná v házené, musel vědět, že Dánsko je prostě světový šampion a Portugalsko má mnohem kvalitnější tým, se kterým se nemůžeme srovnávat. Bylo jasné, kdo je favorit. Jestli si někdo myslí, že jsme lepší než Portugalsko, já to respektuju, ale nemá pravdu,“ vysvětloval rodák z Barcelony svůj pohled.

S celkem z Pyrenejského poloostrova sice Češi padli jen o tři góly, ale celý duel tahali za kratší konec. Doplatili hned na pět neproměněných sedmiček. „Měli jsme obrovskou motivaci uspět, dřeli jsme pro to rok a půl a chtěli jsme překvapit. Bohužel to nebylo možné, protože jsme neměli dobrou střelbu a jsme samozřejmě zklamaní,“ líčil Sabate.

Trenér polské Wisly Plock vede národní tým přes rok a půl. Čeští házenkáři pod ním nejprve nezvládli baráž o mistrovství světa se Severní Makedonií, poté s přehledem postoupili na tento šampionát, kde však v klíčovém duelu po nepovedeném výkonu padli. „Musíme k sobě být kritičtí a zanalyzovat tenhle turnaj. Víme, že ne všechno bylo perfektní,“ prohlásil kouč.

I proto šéf Českého svazu házené Ondřej Zdráhala už po druhém utkání říkal, že ve hře bude i předčasné odvolání Sabateho, jenž má smlouvu do konce aktuální sezony. „Všichni samozřejmě hodnotí jen konečné výsledky, ne proces. Já jako profesionální trenér, který koučuje už dvacet let a deset roků v Lize mistrů, mám víc zkušeností, abych dokázal zhodnotit proces a progres, který jsme udělali. Zasloužím si za svou práci nějaký respekt,“ poznamenal Sabate a vyjmenovával své trenérské úspěchy.

Více se ke Zdráhalově komentáři o možném odvolání nevyjádřil. „To teď není důležité. Jsem profesionál a vím, jaká je moje práce. Co bylo dobře, co bylo špatně. A vím, jaká je naše úroveň a na co máme,“ podotkl.

Motivaci vést českou reprezentaci dle svých slov stále má. „Trénování je moje vášeň. Kdybych svou práci nemiloval, tak ji nedělám. Proto jsem tuhle možnost vzal, byla to velká výzva. Zlepšujeme se, ale zatím to nestačí,“ řekl a ocenil práci se svými svěřenci. „Tihle hráči mají obrovské srdce a chtějí bojovat za svou zemi. Je mým potěšením s nimi pracovat,“ doplnil Sabate.

Reklama